14 °C

Изложбата "50 години човек на Луната. Българската следа" бе открита в Средно училище „Отец Паисий”

Изложбатата "50 години човек на Луната. Българската следа" бе открита в Средно училище „Отец Паисий” в Кърджали. Тя е подготвена от Астрономическа обсерватория "Славей Златев".

Събитието е част от проявите в програмата на „Февруари – Месец на Америка”, организирани от Дружество "Приятели на САЩ", Клубът на американските възпитаници в Кърджали /US Kardzhali Alumni Club/, Американското посолство в България и Община Кърджали.

На откриването на изложбата присъстваха Веселина Тихомирова, заместник-кмет на общината, Наталия Митева от фондация „Америка за България” и доц. Валери Голев от катедра "Астрономия" на Физическия факултет на Софийския университет "Свети Климент Охридски".

 Директорът на училището Златко Атанасов благодари на организаторите, че са избрали учебното заведение за домакин на изложбата и допълни, че тя дава нова информация за българската следа в космическата програма „Аполо”.

Учениците бяха поздравени и от организаторите в лицето на председателя на дружеството „Приятели на САЩ” Валентина Иванова и заместник-кмета Веселина Тихомирова.

Тихомирова припомни, че общината е партньор в организирането на Месеца на Америка в Кърджали за 9-ти път, а днешната проява е част от него. „надявам се, че това, което ще видите в изложбата ще бъде много интересно за вас и ще предизвика поредица от въпроси, на които ще отговори доц. Голев”, каза още Тихомирова.  

Директорът на Астрономическата обсерватория Агоп Узунбохусян сподели, че в екипа на космическата програма „Аполо” са работили много хора, сред които и много българи, но в изложбата са откроени три имена. „Фотопаната представят интересни факти от тяхната научната работа. Виден Табаков и участието му в разработването на материалите, от които са направени горивните камери на ракетата носител „Сатурн 5”. Иван Ночев, свързан с разработването на двигателите, с които слиза лунния модул върху лунната повърхност и се осъществява меко кацане „Третото име е Асен Йорданов, който участва индиректно в програмата „Аполо” и има много патентовани изобретения в САЩ, сред които и въздушната възглавниca в автомобилите”, разказа още Агоп Узунбохосян.

Доц. Валери Голев изнесе и лекция пред ученици от училището.

Кърджали бг вести

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 12.11.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Динамичното развитие на проблемите ще ви постави в непривична ситуация. Мислете гъвкаво и не залитайте в крайности. С колегите не бива да споделяте всичките си вълнения. Ще предизвикате негативни обрати, от каквито нямате нужда сега. Обърнете внимание на семейството си. Там ще получите топлината, която ви липсва в живота.
12 ное 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Денят е благоприятен за бизнеса ви, не спирайте да работите, особено, ако договореностите ви са свързани със срокове и конкретни ангажименти. Споделяйте намеренията и чувствата си с човека до вас, това ще ви сближи повече и даде сили да се справите с всичко, без да усещате умората и напрежението.
12 ное 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Хубав и запомнящ се ден за представителите на знака. Всичко се получава дори по добре, отколкото сте го искали. Има от какво да сте удовлетворени. Чувствате се уверени и щастливи с пътя, който сте избрали. Близките ви много ви помагат в това отношение. Окончателно отпадат неизвестните около предстоящо пътуване в чужбина.
12 ное 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Ще бъдете еднакво активни в много посоки, защото сте в добра форма. Деловите представители на знака ще решават административни въпроси, имащи отношение към авторитетни институции. Отношението на другите към вас ще повиши собствената ви увереност и ще повярвате в творческите си и професионални възможности. Възползвайте се от момента.
12 ное 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Без излишен шум, целенасочено и не без доза самочувствие ще следвате програмата си. Очакванията ви са реални, скоро ще се поздравите с постигнати резултати, подобряващи позициите ви и не на последно място доходите. Привлечени сте от славата и колкото и да съзнавате, че е преходна не спирате да я желаете.
12 ное 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Успешно ще решите проблем, възпрепятствал досегашните ви отношенията с интимния партньор или друг близък човек. Атмосферата ще стане по-приятна, ако не бъдете толкова припрени в изискванията си. Всеки има нужда от лично пространство, не натрапвайте своето. Стресът от деня компенсирайте в тиха, романтична обстановка вечерта.
12 ное 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Починете си и оставете настрана всички ангажименти, които могат да бъдат отложени. Притеснявате се излишно относно развитието на професионален въпрос, всичко ще приключи далеч по-лесно и по-скоро. Близък човек ви зарежда с настроение. Въодушевявате се от възможност, която откривате за двама ви.
12 ное 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Вслушайте се във вътрешния си глас и хоризонтите ще се отворят за вас. Прозорливостта ви ще се окаже полезна – нужна ви е повече свобода и финансова независимост. Здравословен проблем ще продължи да ви създава напрежение и е крайно време да отделите повече от времето си за себе си.
12 ное 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Възможни са затруднения в общуването, но бързо ще влезнете в общия тон и ще подобрите отношението си към детайлите. С цената на повече усилия ще намерите правилното решение на проблем, който ви притеснява. Настроението и самочувствието ви ще се подобрят от новостите, които предстои да научите.
12 ное 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Повечето от делата, които движите ще се развиват според очакванията и вложената в тях енергия. Успехите ви ще зависят най-вече от прецизиране на детайлите, в което по-добри от вас няма. Денят не е подходящ за започване на нови професионални задачи, за сметка на това ще бъдете вдъхновени за начало на нова интимна връзка.
12 ное 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днешният ден ви предлага разнообразни възможности. За онези от вас, за които денят е работен ще има предостатъчно възможности за изява. Не се колебаете да излагате твърдо мнението си и сте готови да понесете последствията от тази си смелост. Имате шанса да възстановите добрите си взаимоотношения с човек, на когото държите. Не го пропускайте.
12 ное 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Усилията ви често остават неоценени, но не се чувствайте онеправдани, света ви възприема добре. Вярвайте, това, което очаквате ще дойде скоро. Бъдете търпеливи и продължавайте в същия дух. Радостни събития ще подобрят настроението ви и ще ви заредят с позитивна енергия.
12 ное 2019
Последни новини