Конкурсът за детска рисунка „Родопски багри” става на 10 години

      За десета поредна година Общински детски комплекс обявява провеждането на Областния конкурс за детска рисунка на тема „РОДОПСКИ БАГРИ”, в памет на именития кърджалийски художник Джемал Емурлов – Джими. Конкурсът е включен в Културния календар на Община Кърджали, а негови организатори са Община Кърджали и  Общинският детски комплекс, с подкрепата на РУО Кърджали и СУ „Владимир Димитров – Майстора”.

         Целта на конкурса е да популяризира творчеството на художника Джемал Емурлов – Джими, да открива и популяризира детските таланти в областта на изобразителното изкуство и  предоставя възможност за творческа изява.

Темата „Родопски багри” е много близка до творбите на Джемал Емурлов. Тя дава възможност на децата за творческа интерпретация на природата, миналото, родопски митове и легенди, етнографски мотиви (обичаи, носии, бит),  паметници на културата,  фолклор, мултиетническа среда и др.

Според регламента на конкурса в него могат да участват всички деца и ученици на възраст от 6 до 19 г.  Рисува се само с акварелни и темперни бои.   Размер на  рисунката - 35/50 см., без  паспартиране.

На гърба на всяка творба трябва да има следната информация: трите имена на автора, възраст и клас, училище, извънучилищно звено, заглавие /ако има/, име и фамилия на ръководителя, телефон.

Класирането на участниците  ще се извърши в три възрастови групи: І група –  6 – 10 г., ІІ група –  11 – 14 г., ІІІ група – 15 – 19 г. Ще бъдат присъдени  І, ІІ и ІІІ награда за всяка възрастова група, поощрителни награди и специални награди.

Срок за получаване на рисунките - до 20 май 2024 г. на адрес: 

гр.Кърджали 6600, ул.”Полковник Дервингов” №1, п.к. 102, ЦПЛР-Общински детски комплекс, за конкурса. 

Телефон  за информация: 0361 6 23 24.  

Официалното откриване на изложбата „Родопски багри” ще се проведе на 6 юни 2024 г. от 15 часа в галерията на ОДК. 

Джемал Емурлов – Джими е известен български художник живял и творил в Кърджали. Роден е през 1948 г., завършил Художествена академия в София, председател на Съюза на българските художници в Кърджали, учител по изобразително изкуство в СУ ”Владимир Димитров – Майстора”, основател на Арт галерията в града.  Негови картини се намират в художествените галерии на почти всички областни градове на България, в много частни колекции в чужбина, а също и в Националната художествена галерия.

През 2008 г. Джемал Емурлов – Джими е обявен за почетен гражданин на Кърджали. Напуска този свят през 2014 г. Неговото творчество е  посветено на неповторимото излъчване на обикновения човек, обаянието на женския образ и на красотата на Родопите.

Това съобщиха от ръководството на ОДК-Кърджали

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини