Побратимена Струмица гостува на Кърджали с изложба

      Побратимена Струмица гостува на Кърджали с изложба. В Арт галерия „Кръг” представи свои творби струмишкия художник Мариян Дзингаров-Дзин. Изложбата е озаглавена „Реминисценции”и прехвърля мост към спомените на автора към предишни негови творчески изяви в Кърджали. Проявата е първа след подписването на договор за побратимяване между Кърджали и македонския град Струмица. Тя е и последната от календара на изявите в рамките на инициативата „Мултикултурния град” за тази година.

      Изложбата бе открита от кмета на Кърджали д-р инж.Хасан Азис. Той благодари на Арт движение „Кръг” и Македонския културен център в София за чудесната инициатива. Тази изложба осмисля побратимяването между Кърджали и Струмица. Предстоят още подобни прояви, каза в словото си градоначалникът. Той бе категоричен,че художниците не позволяват да се образуват ледове. Проявата е пример за близките отношения между българи и македонци. Мултикултурализмът е ценност за нас. Толерантността е начинът по, който се разбираме най-добре,подчерта Хасан Азис.Той изрази оптимизъм за отношенията Кърджали-Струмица, подчертавайки,че бялото преобладава в спомените ,запечатани в картините.

      Мариян Дзингаров сподели, че след 20 години отново е в Кърджали. Бил приятно изненадан когато научил че градът ни е побратимен с родната му Струмица. Той прочете поздравителен адрес от кмета на македонския град Костадин Костадинов до колегата му Хасан Азис. Градоначалникът на Струмица приветства инициативата „Мултикултурният град”,в която се вписва и изложбата „Реминисценции”. Той изразява увереност,че творбите на Мариян Дзингаров ще предизвикат интереса на кърджалийци и на ценителите на изобразителното изкуство в България. Костадин Костадинов смята,че предстоят още много съвместни прояви между побратимените общини.

      Творецът и зрителите на изложбата бяха поздравени онлайн от евродепутата Илхан Кючюк,който е архитект на побратимяването между Кърджали и Струмица.

      Мариан Дзингаров е роден през 1976 г.в Струмица,Република Северна Македония. Завършва Националната художествена академия в София специалност „Дизайн и плакат”.Повече от 20 години живее в България.Тук е правил над 10 изложби. Вдъхновява се от родната Струмица.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Още новини

    Последни новини