Ще разчупят ли ледовете между София и Скопие побратимените Кърджали и Струмица?

  Ще разчупят ли ледовете между София и Скопие побратимените Кърджали и Струмица? Ще бъдат ли модел за подражание от други общини от Република България и Република Северна Македония? Ще се побратимят ли българи и македонци,както това направиха кърджалийци и струминчани? Това са все въпроси, вълнуващи радетелите на българо-македонското приятелство. Те са основателни на фона на обострящите се отношения между политиците от двете страни. Те безспорно се отразяват и на контактите между двата побратимени града.Ще припомним думите на кметът на Струмица Костадин Костадинов:

Има много силна воля за нашето приятелство. Желаем двата ни народа да са близки и приятелски настроени. Побратимяването между двете общини се  ползва с подкрепата на общинските съветници и гражданите на Струмица. Тя се подкрепя и от жителите на Община Кърджали. Това каза след подписването на двустранен протокол с Хасан Азис, кметът Костадин Костадинов. Той изрази надежда за активни икономически, културни и спортни контакти. Ще работим в дух на толерантност и разбирателство. В специфично време, направихме огромно дело, подчерта Костадин Костадинов.

  За съжаление обаче не всички в Струмица мислят като него.Полицейският шеф не разреши дефиле на фолклорни състави на Гергьовден,само защото ансамбъл „Кърджали” щеше да дефилира с българското знаме.Формално отказът бе мотивиран с бюрократични формалности.Бе прекъсната десетилетна традиция,поставена от международен фестивал,включен в културното наследство на ЮНЕСКО.

 Кметът на Кърджали д-р инж.Хасан Азис е оптимист,за отношенията със Струмица.При подписването на договора за побратимяване,той подчерта, че ръководството на общината винаги се е насочвало към побратимяване с общини от балканските държави. Липсваше ни контакт с Република Северна Македония. Имаме само общи неща между двете страни и двата народа. Времето налага този акт сега да се случи. Кърджали днес е място, от което се отправят послания за побратимяване и обединение в името на Европейската мечта, за Обединена Европа, каза още градоначалника на Кърджали. Той посочи, че екипът му е сред най-големите радетели на братските отношения.

  Кой има интерес да пречи на добрите отношения между българи и македонци?Защо политици от Скопие нагнетяват напрежение със словесна агресия?

 Безспорно един от факторите възпиращ евроинтеграцията на Република Северна Македония е Сърбия.Тя разиграва албанския фактор,и на фона му внушава мнима българска заплаха за идентичността на македонците.Тиражират се слухове за евентуалната подялба на РСМ между Велика Албания и Велика България.Сърбия е безспорно страната с най-силно влияние над Скопие.

  С резерви на евроинтеграцията на Република Северна Македония гледа и Република Турция.Още Мустафа Кемал Ататюрк формулира тезата,че само независима Македония може да гарантира мира на Балканите.Всеки опит на подялбата й води до война.

  Безспорен факт е ,че нашата страна първа призна независима Македония.Тя бе първата,която й оказа военна помощ.Това не се харесва на мнозина.Защото категорично опровергава внушенията за българска хегемония и подялба на Вардарска Македония.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини