13 °C

За здраве, за сполука - мартенички вържете!

Мартеницата е символът на здравата нишка, свързваща българите у нас и по света в едно и до днес. За здраве, за сполука, за благоденствие в първия ден на март се закичваме с бял и червен конец. Дори и милата старица Баба Марта - в познатото на хиляди деца стихче, бърза да закичи малки и големи, за да са здрави и засмени.

За мартеницата, която е символ на пролетта, има не една легенда и предание, свързани с пожеланията за здраве и плодородие.

"Много хора купуват мартеници, с идеята да ги изпратят на своите близки в чужбина. Най-често това са баби и майки, които ги подбират грижливо и ги изпращат на своите деца и внуци. А има и такива, които работят в чужбина, но си купуват и ги отнасят със себе си, за да ги подаряват и да разказват за българската традиция", споделя Румен, който има свой щанд в Кърджали. Той обяснява, че не само българите зад граница ценят и търсят автентичната ръчно изработената мартеница, с вложени естествени материали, която им напомня за родината и нейния фолклор.

"Въпреки че клиентите търсят всяка година нещо ново, те искат то да е от естествени материали и в него да се вижда българското, народното", обяснява той.

Друг търговец - Светла, отбелязва, че се завръща интереса на българина към ръчно правените мартеници с вълна и други материали от природата. "Цени се ръчната изработка, цени се това, че мартеничката е минала през нечии сръчни ръце, усукана е с много грижа и любов, което я прави неповторима, а не поредната бройка от производствената лента на някоя машина", споделя тя.

А всеки майстор на мартеници влага нещо от себе си, за да е по-различен и по-предпочитан. Като Мариана, която връща с мартениците си към миналото, когато българката е бродирала майсторски даровете за чеиза си, влагайки своите пожелания чрез закодираните символи в шевицата.

"Бродирането на ръка на една мартеница отнема 3-4 часа и после още два за вграждане в мартеницата, за да може да се получи шевицата по този завършен и фин начин. Трудоемко е, но пък е удоволствие да се прави, а и винаги добавям нещо от себе си", споделя кърджалийката. За ръкоделията си е взела отделни елементи на българската шевица от всички краища на страната. Първо вдъхновение черпи от Чипровските килими, от символите Канатица и Елбетица.

"Защо точно българската шевица? Темата е изключително актуална, защото всеки един българин иска да възкреси това, което е било в нашето минало", подчертава Мариана. Идеята й е за следващата година да опише на гърба на всяка мартеничка от кой регион на страната е взет даден елемент и какво символизира той.

Купувачите пък обясняват, че изборът на мартеница не е лесна работа. Според голяма част от тях, тя трябва да отговаря на индивидуалността на нейния бъдещ притежател. Но всички са единодушни - че мартеничка се купува с много любов и се подарява с много любов - за здраве, за сполука, за благоденствие!

www.dnes.bg


 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 22.11.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Започнатото през седмицата ще бъде приключено и ще можете спокойно да планирате предстоящите свободни дни. Занимания, възстановяващи здравето, грижи за външността и предпочитани релаксиращи процедури ще направят деня ви по-приятен. Обновете гардероба си с желана дреха, подарете си пътуване или друго развлечение, носещо ви настроение.
22 ное 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Работата ви днес ще бъде свързана с множество срещи и контакти, но вие се чувствате чудесно сред хора и се справяте отлично със задачите си. Имате възможност да се запознаете с нещо ново, което със сигурност ще ви заинтригува. Възможно е дори да отделите част от времето си за придобиването на допълнителна квалификация.
22 ное 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Съобразете се с желанията на близките си и организирайте заедно изпълнението им. Това ще ви позволи да изпълните поетите ангажименти и не пренебрегвате семейството си. С интелигентното си присъствие печелите доверието на партньорите си, а с налаганите от вас идеи ще направите работата ви по-ефективна.
22 ное 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Проявете гъвкавост, като насърчите и направлявате желанието на някого да ви подкрепя. Взаимните ви действия ще доведат до желана реализация, независимо от трудностите, с които ще се преборите заедно. Постигнатото ще ви обнадежди и ще планирате бъдещ проект, финансирането на който ще бъде осигурено.
22 ное 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Настроението може и да не е от най-лъчезарните днес, но затова пък сте толкова съсредоточени в работата си, че едва ли някой е в състояние да ви откъсне за дълго от нея. Това може би е породено от стремежа ви да докажете на самите себе си, че можете да се справяте със задълженията си.
22 ное 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Настроението ви може да бъде помрачено за кратко от административни неуредици. Въоръжете се с търпение и опитайте да не избухвате (това само би влошило положението). Неприятностите ще отминат и ще получите това, което искате. Финансовото ви състояние укрепва и ви дава възможност да си позволите някои позабравени напоследък удоволствия.
22 ное 2019

Хороскоп за Везни

Везни
На път сте да приключите трудна задача, за изпълнението на която ще получите добри пари. За да вървят добре делата ви и да не изоставате с работата се погрижете за организацията й. Щадете нервите си и не влизайте в излишен спор с началници и колеги. Ще се чувствате добре в присъствието на любим човек, и ако сте необвързани любовта ви ще премине в брак.
22 ное 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
На работното място се справяте добре със служебните си задачи и това се забелязва от когото трябва. Проявеното ви старание и търпение ще ускори повишението ви. Успехът ще е заслужен, но не се самозабравяйте. Възможно е да направите не добро впечатление на човек, от когото ще зависи бъдещ проект.
22 ное 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С отворено сърце ще прегърнете една възможност, надявайки се чрез нея да си осигурите перспективни контакти и запознанства. Не загърбвайте задълженията си, колкото и отегчени да се чувствате. Разчитайте на себе си в надпреварата за позиция, която ви привлича. Имате качествата и сте подходящи за нея.
22 ное 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ако прецените, че трябва да рискувате, го направете, но обмислено. Бъдете сигурни в себе си и не се колебайте, а действайте. Пропорционално на усилията ви ще бъдат и резултатите. У дома запазете добрия тон, независимо от проблемите си. Към партньора бъдете нежни и не се отказвайте от ласките му. Той е вашата опора, а често и съдружник.
22 ное 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Изненадите днес ще дойдат по линия на професионалните задължения. Идеите ви ще се възприемат по различен начин и е възможно да се почувствате недооценени. Ролята ви на балансьори е отговорна и ще трябва да се опрете на умението си да убеждавате, за да постигнете очакваното от вас.
22 ное 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Денят се свързва с добри новини и развития, имащи отношение както към професионалното ви бъдеще, така и в личен план. Ще получите предложение, свързано с нова работа, пътуване или друга носеща положителни емоции вест. Материалното ви състояние видимо ще се подобри след днешното начало и дано това ви направи по-спокойни.
22 ное 2019
Последни новини