За здраве, за сполука - мартенички вържете!

Мартеницата е символът на здравата нишка, свързваща българите у нас и по света в едно и до днес. За здраве, за сполука, за благоденствие в първия ден на март се закичваме с бял и червен конец. Дори и милата старица Баба Марта - в познатото на хиляди деца стихче, бърза да закичи малки и големи, за да са здрави и засмени.

За мартеницата, която е символ на пролетта, има не една легенда и предание, свързани с пожеланията за здраве и плодородие.

"Много хора купуват мартеници, с идеята да ги изпратят на своите близки в чужбина. Най-често това са баби и майки, които ги подбират грижливо и ги изпращат на своите деца и внуци. А има и такива, които работят в чужбина, но си купуват и ги отнасят със себе си, за да ги подаряват и да разказват за българската традиция", споделя Румен, който има свой щанд в Кърджали. Той обяснява, че не само българите зад граница ценят и търсят автентичната ръчно изработената мартеница, с вложени естествени материали, която им напомня за родината и нейния фолклор.

"Въпреки че клиентите търсят всяка година нещо ново, те искат то да е от естествени материали и в него да се вижда българското, народното", обяснява той.

Друг търговец - Светла, отбелязва, че се завръща интереса на българина към ръчно правените мартеници с вълна и други материали от природата. "Цени се ръчната изработка, цени се това, че мартеничката е минала през нечии сръчни ръце, усукана е с много грижа и любов, което я прави неповторима, а не поредната бройка от производствената лента на някоя машина", споделя тя.

А всеки майстор на мартеници влага нещо от себе си, за да е по-различен и по-предпочитан. Като Мариана, която връща с мартениците си към миналото, когато българката е бродирала майсторски даровете за чеиза си, влагайки своите пожелания чрез закодираните символи в шевицата.

"Бродирането на ръка на една мартеница отнема 3-4 часа и после още два за вграждане в мартеницата, за да може да се получи шевицата по този завършен и фин начин. Трудоемко е, но пък е удоволствие да се прави, а и винаги добавям нещо от себе си", споделя кърджалийката. За ръкоделията си е взела отделни елементи на българската шевица от всички краища на страната. Първо вдъхновение черпи от Чипровските килими, от символите Канатица и Елбетица.

"Защо точно българската шевица? Темата е изключително актуална, защото всеки един българин иска да възкреси това, което е било в нашето минало", подчертава Мариана. Идеята й е за следващата година да опише на гърба на всяка мартеничка от кой регион на страната е взет даден елемент и какво символизира той.

Купувачите пък обясняват, че изборът на мартеница не е лесна работа. Според голяма част от тях, тя трябва да отговаря на индивидуалността на нейния бъдещ притежател. Но всички са единодушни - че мартеничка се купува с много любов и се подарява с много любов - за здраве, за сполука, за благоденствие!

www.dnes.bg


 

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини