12 °C

Изложбата "50 години човек на Луната. Българската следа" бе открита в Средно училище „Отец Паисий”

Изложбатата "50 години човек на Луната. Българската следа" бе открита в Средно училище „Отец Паисий” в Кърджали. Тя е подготвена от Астрономическа обсерватория "Славей Златев".

Събитието е част от проявите в програмата на „Февруари – Месец на Америка”, организирани от Дружество "Приятели на САЩ", Клубът на американските възпитаници в Кърджали /US Kardzhali Alumni Club/, Американското посолство в България и Община Кърджали.

На откриването на изложбата присъстваха Веселина Тихомирова, заместник-кмет на общината, Наталия Митева от фондация „Америка за България” и доц. Валери Голев от катедра "Астрономия" на Физическия факултет на Софийския университет "Свети Климент Охридски".

 Директорът на училището Златко Атанасов благодари на организаторите, че са избрали учебното заведение за домакин на изложбата и допълни, че тя дава нова информация за българската следа в космическата програма „Аполо”.

Учениците бяха поздравени и от организаторите в лицето на председателя на дружеството „Приятели на САЩ” Валентина Иванова и заместник-кмета Веселина Тихомирова.

Тихомирова припомни, че общината е партньор в организирането на Месеца на Америка в Кърджали за 9-ти път, а днешната проява е част от него. „надявам се, че това, което ще видите в изложбата ще бъде много интересно за вас и ще предизвика поредица от въпроси, на които ще отговори доц. Голев”, каза още Тихомирова.  

Директорът на Астрономическата обсерватория Агоп Узунбохусян сподели, че в екипа на космическата програма „Аполо” са работили много хора, сред които и много българи, но в изложбата са откроени три имена. „Фотопаната представят интересни факти от тяхната научната работа. Виден Табаков и участието му в разработването на материалите, от които са направени горивните камери на ракетата носител „Сатурн 5”. Иван Ночев, свързан с разработването на двигателите, с които слиза лунния модул върху лунната повърхност и се осъществява меко кацане „Третото име е Асен Йорданов, който участва индиректно в програмата „Аполо” и има много патентовани изобретения в САЩ, сред които и въздушната възглавниca в автомобилите”, разказа още Агоп Узунбохосян.

Доц. Валери Голев изнесе и лекция пред ученици от училището.

Кърджали бг вести

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 17.11.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Имате нужда от разнообразие днес, затова го търсите на най-разнообразни места. Едва ли повечето от вас ще прекарат този ден у дома си. Предпочитате движението и срещите с приятни и близки хора. Отношенията ви с любимия човек все повече ви радват. Имате голяма заслуга да това да се разбирате чудесно с хората около вас. Починете си вечерта.
17 ное 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Ще търсите компанията на хора, с които ви свързват еднакви интереси и ще изпитате душевна наслада от близостта им. Високите ви изисквания са трудно осъществими от хора, отличаващи се от вашето интелектуално, духовно и финансово състояние. Там и търсете причините за собствената си неудовлетвореност.
17 ное 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Активността ви е очевидна и това ще се отрази на работата ви. Намерете сили в себе си, за да преодолеете емоциите и да придвижите напред личен ангажимент. Предстоят ви сериозни ходове, които не трябва да отлагате. Приятелска подкрепа и направления към новости и по-високи доходи.
17 ное 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Наистина, нуждаете се от пълно възстановяване и нови сили. Предстоящата седмица ще ви предостави предизвикателства и трябва да сте готови за тях. Сега е важно да си дадете реална преценка за ситуацията, не се притеснявайте излишно и не правете драми от тривиални неща.
17 ное 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Отдавна планирате почивка, която едновременно да е вид разнообразие и да е ефективна. Най-удачният вариант е екскурзията до някое място, което ви е напълно непознато. Едва ли друго нещо ще ви зареди със сили и енергия толкова успешно.
17 ное 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Ще търсите приятни и отморяващи ви занимания. За бизнесмените се очертават срещи, резултатите от които ще зависят от вашето коректно поведение и излъчване. Можете да постигнете желанията си, отстоявайте интересите си. Това няма да ви коства много усилия, защото е от силните ви страни.
17 ное 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Започвате многообещаващ период от живота си, начало на който е днешният ден. Предстои ви комплекс от положителни промени, за част от които обаче ще ви се наложи да проявите повече търпение. И тъй като именно това е силното ви място, сте щастливци, които умеят да се радват на мига. А такива няма да ви липсват.
17 ное 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Днес ви очаква вълнуващо приключение, което ще завърши положително за вас. Преминавате през различни перипетии, докато накрая не постигнете своята цел, макар и на висока цена. Имате подкрепата на част от близките си, а това е достатъчно за вас, за да покажете на какво сте способни. Вечерта ще получите интересно предложение, което ще ви въодушеви.
17 ное 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Около вас съществува атмосфера, която не е по вкуса ви. Ще ви терзаят противоречиви чувства, не се поддавайте на чужди влияния. Предстои ви среща с приятел, когото отдавна не сте виждали. Не унивайте, очаква ви стабилизиране както във финансов план, така и в личния ви живот.
17 ное 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Умеете да цените времето си и днес това ще си проличи. Ще обърнете внимание на вътрешните си потребности, имате нужда от повече духовност в общуването. Вечерта ви ще бъде приятна, но не чакайте друг да се погрижи за това, вземете нещата в свои ръце. Мило тържество ще ви срещне с обичани хора.
17 ное 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Амбицията ви и постоянната вътрешна борба, която водите напоследък са доста изтощителни. Намерете време за любими занимания, отпуснете се. Денят е подходящ да преосмислите целите си и начинанията, с които сте се заели в момента. Не бързайте да поемате нови ангажименти. В близките дни ви се очертават доста сериозни натоварвания.
17 ное 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Любовта ви окрилява, чувствате се изпълнени с енергия. Доброто ви настроение е заразяващо и мнозина ще потърсят компанията ви. Вероятно ще се отдадете на планове за бъдещето. Забравете проблемите предстои ви много успешен период.
17 ное 2019
Последни новини