Изложбата "50 години човек на Луната. Българската следа" бе открита в Средно училище „Отец Паисий”

Изложбатата "50 години човек на Луната. Българската следа" бе открита в Средно училище „Отец Паисий” в Кърджали. Тя е подготвена от Астрономическа обсерватория "Славей Златев".

Събитието е част от проявите в програмата на „Февруари – Месец на Америка”, организирани от Дружество "Приятели на САЩ", Клубът на американските възпитаници в Кърджали /US Kardzhali Alumni Club/, Американското посолство в България и Община Кърджали.

На откриването на изложбата присъстваха Веселина Тихомирова, заместник-кмет на общината, Наталия Митева от фондация „Америка за България” и доц. Валери Голев от катедра "Астрономия" на Физическия факултет на Софийския университет "Свети Климент Охридски".

 Директорът на училището Златко Атанасов благодари на организаторите, че са избрали учебното заведение за домакин на изложбата и допълни, че тя дава нова информация за българската следа в космическата програма „Аполо”.

Учениците бяха поздравени и от организаторите в лицето на председателя на дружеството „Приятели на САЩ” Валентина Иванова и заместник-кмета Веселина Тихомирова.

Тихомирова припомни, че общината е партньор в организирането на Месеца на Америка в Кърджали за 9-ти път, а днешната проява е част от него. „надявам се, че това, което ще видите в изложбата ще бъде много интересно за вас и ще предизвика поредица от въпроси, на които ще отговори доц. Голев”, каза още Тихомирова.  

Директорът на Астрономическата обсерватория Агоп Узунбохусян сподели, че в екипа на космическата програма „Аполо” са работили много хора, сред които и много българи, но в изложбата са откроени три имена. „Фотопаната представят интересни факти от тяхната научната работа. Виден Табаков и участието му в разработването на материалите, от които са направени горивните камери на ракетата носител „Сатурн 5”. Иван Ночев, свързан с разработването на двигателите, с които слиза лунния модул върху лунната повърхност и се осъществява меко кацане „Третото име е Асен Йорданов, който участва индиректно в програмата „Аполо” и има много патентовани изобретения в САЩ, сред които и въздушната възглавниca в автомобилите”, разказа още Агоп Узунбохосян.

Доц. Валери Голев изнесе и лекция пред ученици от училището.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини