С изложба на керамично изкуство от Одрин продължиха проявите в Месеца на Турция в Кърджали

С изложба от керамични творби на побратимената община Одрин, продължиха културните прояви в рамките на инициативата „Месец на Турция в Кърджали”, организирана от община Кърджали, посолството на Р Турция, Генералното консулство в Пловдив и със съдействието на побратимените на Кърджали градове в южната ни съседка.

Официални гости на събитието в Арт галерия „Кръг” бяха Генералният консул на Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю и кметът на Кърджали доц. д-р Хасан Азис.

Изложбата е дело на Йозлем Йозкиши, която е и неин куратор, и представя 36 творби – керамични пана и скулпутрни изображения,на 18 аматьори в керамичното изкуство, между които професори, инженери, адвокати, учители и други представители от широка палитра професии.

Всички те са ученици в школата по керамични изкуства на Йозлем Йозкиши. Самата изложба е под тематичното наименование „Одрин” и през месец май е била представена в побратимения на Кърджали турски град, жънейки голям успех. Така се родила идеята на кмета на Одрин Реджеп Гюркан да предложи изложбата да бъде показана като част от проявите в Месеца на Турция в Кърджали, разказа Йозлем Йозкиши.

В приветствието си към присъстващите на откриването на изложбата кметът на Кърджали за пореден път благодари на посланика на Турция нейно превъзходителство Айлин Секизкьок, на генералния консул в Пловдив Корхан Кюнгерю, на кметовте на побратимените общини, за оказаното съдействие и партньорство при организирането на проявите в Месеца на Турция в Кърджали.

„В конкретния случай благодаря на кмета на Одрин Реджеп Гюркан, защото по негова инициатива изложбата от керамични творби се представя в Кърджали. За първи път изкуството на керамиката се представя в тази арт галерия. Изложбата е уникална не само заради самите творби, но и за това, че са дело на хора, чийто професии нямат нищо общо с керамичното изкуство. Тук виждаме работи и на майстори, и на чираци. Това, което виждам с моите очи – аз не мога да различа работата на майсторите от тези на хората, които правят първи стъпки в това изкуство”, каза доц. д-р Хасан Азис. Той добави, че изложбата от керамични творби ще остане още седмица на вниманието на кърджалийци и гостите на града.

Кметът обяви, че проявите в рамките на Месеца на Турция в Кърджали продължават. В утрешния ден свой концерт в парк „Арпезос Север” ще изнесе оркестъра при Тракийския университет в Одрин, а кърджалийци ще могат да се  насладят на изкуството на дервишите. В месеца на Турция в Кърджали ще има и седмицата на турското кино. Ще бъде отбелязан и Деня Ашуре – една съвместна традиционна проява на побратимените общини Кърджали и Гаази Осман в Бурса.

Приветствие към присъстващите на откриването на изложбата отправи Генералният консул в Пловдив Корхан Кюнгерю. Той поздрави и артистите от Одрин, изработили толко красиви творби от керамика. „Преди да дойда на тази изложба, нямах ясна представа от изкуството на керамиката. Сега като видях всичките тези красоти, аз се възхищавам на тях и на хората, които са ги изработили. Разбрах също, че те са го постигнали след много усилен и упорит труд”, каза Корхан Кюнгерю.  

Това съобщиха от Община Кърджали.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини