Изложба,посветена на скалния град на траките Перперикон бе открита в Европейският парламент

Изображение 1 от 6

    Изложба,посветена на скалния град на траките Перперикон бе открита в Европейския парламент в Брюксел.На нея са представени макет на археологическия обект,както и 40 фотоса.За откриването на изложбата в столицата на ЕС пристигнаха ръководителят на проучванията проф.д.и.н.Николай Овчаров,кметът на Община Кърджали д-р инж.Хасан Азис,директорът на Регионалния исторически музей Даниела Коджаманова,журналисти.Сред домакините бяха българските евродепутати Илхан Кючук,Искра Михайлова и Сергей Станишев.

      В словото си проф.д.и.н.Николай Овчаров подчерта,че е посветил живота си на опазването на културното наследство и е превърнал развитието на културно историческия туризъм в Източните Родопи в своя кауза.Той припомни продължилото над 20 години ползотворно сътрудничество с кмета д-р инж.Хасан Азис в проучването на Перперикон.Бе категоричен,че постигнатото се дължи на усилията на Община Кърджали.

    Проф.д.и.н.Николай Овчаров подчерта,че в европейските програми не се отпускат пари за разкопки.Това прави държавите по отговорни в опазването на своето културно-историческо наследство.

    Над 20 млн.лв. са вложени в социализацията на Перперикон.Предстои откриването на модерен посетителски център,в който ще бъде изложен и този макет,каза още археологът.Той подчерта,че нашата страна е трета в Европа след Гърция и Италия по брой на археологическите старини.

      Кметът на Община Кърджали д-р инж.Хасан Азис в приветствието си каза,че изложбата е планирана от 10 години.Още една приказка има хубав край.Представяме нашето културно-историческо наследство в сърцето на Европа,подчерта градоначалника.Той определи Перперикон като нашата визитна картичка пред Европа.

     Кърджали бг вести

    Снимки:Мария Милчева

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини