Художникът Мариян Дзингаров от побратимена Струмица гостува с изложба в Кърджали

На 10 юни /събота/ от 17:00 ч. в Арт галерия Кръг се открива гостуващата изложба „Реминисценции“ на художника Мариян Дзингаров от Струмица по повод подписания на 27 април т.г. Договор за побратимяване между община Кърджали, РБ и община Струмица, РСМ. Това е финалното събитие от тазгодишната програма на Инициативата „Мултикултурният град“ и то отново поставя във фокуса на гражданските интереси ценностите на диалога и интеркултурното взаимодействие в името на общото европейско бъдеще. Изкуството е независим и вдъхновяващ инструмент за диалог, а в ръцете на творци като Мариян Дзин, който през 2022 г. получи наградата на Община Струмица за особен принос в областта на културата и изкуството, има потенциал да стопява всяка граница и да прокарва мостове дори там, където всички са убедени, че теренът е непроходим.

Изложбата „Реминисценции“ е десетият авторски проект на македонския художник Мариян Дзингаров. Той роден в Струмица през 1976 г., завършва магистратура по плакат и визуална комуникация през 2005 г. в Националната художествена академия в София и вече повече от 20 години живее и твори в България. Ако зададете въпроса „Кое е най-важното събитие в живота ти?“, Мариян ще ви отговори с усмивка: „Идването ми в България“. Освен в авторски и групови изложби в България, Северна Македония и Румъния, той има вече десетки участия в общи изложби в Гърция, САЩ, Англия, Испания, Швейцария, Италия и Чехия. В „Реминисценции“ /Спомени/ липсват конкретни пространства, конкретни случвания и/или асоциации с житейски сюжети. Предимството на „спомените“ обаче е, че веднъж попаднали в „ръцете” на паметта, те могат да бъдат оцветени в други багри, променяни по форма и запазени в най-добрия им вид. В творбите на Мариян Дзингаров между доминиращите тъмни облаци, ясно проникват цветни нюанси. Работите следват една постоянна траектория на ускорение и нагнетяване на абстрактната образност с емоция и вълнение. От знаковите етюди с тръни (от едноименната серия през 2015 г.) през геометричните бездни от 2018 г. до укротените страхове и сенки в настоящата серия „Реминисценции“ Дзин систематично търси как да предаде повече с по-малко. Без да изпада в излишно живописване, той работи с прецизна композиция във все по-абстрактни платна, изпълнени с особено отношение към пластичното. Те остават декоративни по характер, без претенции за картинност, но това плакатно качество е овладеният език на музикалната хармония на серията, нейната простота синтезирана от обрани изразни средства. Тази тиха лиричност дава особен дух на работите, които неслучайно напомнят за архачни следи. Следи изнамерени изпод руините на една визуална цивилизация, която изгубва мистичната сила на образа. Това, което е останало като внушение от тези образи, е смътният спомен за тях и техните самотни, избледняващи сенки.

Затова в „Реминисценции“ проникващите цветни нотки смело си пробиват път, пленяват мисълта и чувството, защото това е неизбежният изход от историята на спомените, когато се освободят от черно-белия неутрален терен. Договорът за побратимяване между община Кърджали, РБ и община Струмица, РСМ, е успешен модел за деполяризирането на „черното и бялото“ между нашите две страни, за да се отпуши процесът на евроинтеграцията на Северна Македония. На откриването на изложбата се очакват гости от Община Струмица.

Това съобщиха от Арт движение "Кръг"

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини