Инспекцията по труда в Кърджали:Днес отбелязваме Световен ден за безопасен труд

Днес отбелязваме Световен ден за безопасен труд.Апелираме всички кърджалийци да го почетат.С този призив се обърна към читателите на сайта Кърджали бг вести директорът на "Инспекцията по труда" Ангелина Бабунска.

Тя посочи,че Международната организация на труда анализира 100-годишната история на безопасността и здравето при работа

Подобряването на условията на труд и връзката им с бъдещето на труда е темата на Световния ден за безопасност и здраве при работа през 2019 г. Ежегодно на 28 април Международната организация на труда (МОТ) обръща внимание на значим проблем, свързан със здравословните и безопасни условия на труд. В годината на своя вековен юбилей МОТ прави преглед на 100-годишната работа за подобряване на безопасността и здравето на работните места,каза още Ангелина Бабунска.

Световният ден на 28 април 2019 г. ще бъде само началото на събития и дейности в световен мащаб по темата за безопасността и здравето при работа и бъдещето на труда, които ще продължат през останалата част от годината. „Ще бъде изготвен глобален доклад, който ще обхване еволюцията на безопасността и здравето от основаването на МОТ през 1919 г. до момента. И по-важното, докладът ще засегне промените в организацията на работа - технологиите, работата през платформи, автоматизация и роботика, демографията, глобализацията, климатичните промени и други фактори, които оказват влияние върху динамиката на безопасността и здравето при работа“, твърдят от МОТ.

Световният ден по безопасност и здраве при работа се организира с цел да се възпитава култура на превенция, която е в основата на предотвратяването на трудовите инциденти и заболявания, свързани с работата. На 28 април е и Международният ден в памет на загиналите при трудови злополуки.

ИА „Главна инспекция по труда“ има своя съществен принос в превенцията на трудовия травматизъм в България. Ежегодно в рамките на контрола се установяват между 180 000 и 200 000 бр. нарушения, като за всяко от тях се предприемат мерки за отстраняването му, което води до подобряване условията на труд като цяло, както и предотвратяване на предпоставки за трудови злополуки, които биха могли да се случат в бъдеще.

Ангелина Бабунска съобщи,че с европейски средства, осигурени по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ са разработени, по проект „Превенция за безопасност и здраве при работа“ интерактивни инструменти за онлайн оценка на риска, кодекси за над 30 икономически дейности, кодекси за добри практики и профили по безопасност и здраве при работа. По проект „Оптимизация и иновации в ИА ГИТ“, също финансиран по оперативната програма, съфинансирана от ЕС чрез ЕСФ, са назначени помощник-инспектори, които могат на място в предприятията да демонстрират функционалностите на инструментите. По проекта ще бъдат въведени и иновативни форми на инспектиране чрез въпросници за самоконтрол, които ще позволят на работодателите да установят доколко в пълнота са приложили трудовото законодателство и да отстранят несъответствията преди извършването на проверките на място. 

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини