Стотици предписания направи Инспекцията по труда през октомври,печели дела в съда за оспорвани актове

През месец октомври 2021 г. Дирекция „Инспекция по труда“ със седалище Кърджали е извършила 83 броя проверки в 83 предприятия на територията на областта, при които са констатирани  351 бр. нарушения, както следва:

97 бр. по трудови правоотношения;
254  бр. по здравословни и безопасни условия на труд;

До края на месец октомври предстои да бъдат приключени още 28 проверки, заложени в плана за месеца.

За предотвратяване и отстраняване на констатираните нарушения, както и за предотвратяване и отстраняване на вредните последици от тях са дадени 351 бр. задължителни за изпълнение предписания с определени срокове на изпълнение. Не са констатирани нарушения, свързани с наемане на лица без трудови договори. Общият брой съставени и връчени актове за установени административни нарушения е 3 броя, но предстои да бъдат съставени и връчени до края на месеца още няколко акта.

Влезли в сила през месеца са 14 броя наказателни постановления, 7 от които са потвърдени от съда след обжалване.

От началото на месец септември до края на месец октомври се извършват засилени тематични проверки в животновъдни ферми, при които акцент е законосъобразността при възникване на трудовите правоотношения, както и законосъобразността при наемане на непълнолетни лица. Приоритет е и безопасността при работа с наличното работно оборудване по отношение механичната безопасност (следи се за предотвратяване на опасностите от движещи се части на работното оборудване и използваната самоходна техника).

Едновременно с кампанията в животновъдството се проведе и кампания в  растениевъдството в рамките на Седмицата на действието, част от Европейската кампания за повишаване информираността на мобилните сезонни работници „Права през всички сезони“, обявена за Седмица на Европейския съюз за сезонните работници. В периода 20 – 24 септември 2021 г. бяха проверени 28 земеделски стопани, които отглеждат преобладаващо сезонни насаждения. Проверките бяха организирани в рисков по отношение на недекларирания труд период, когато се наемат голям брой работници за краткотрайна сезонна селскостопанска работа. Растениевъдството е отрасъл, който целогодишно подлежи на засилен контрол поради установения през годините висок риск за използване на недеклариран труд, както и по отношение на безопасността на труда.

Инспекцията по труда напомня на земеделските стопани, че за осигуряване на краткотрайна заетост за прибиране на реколтата могат да използват т.нар. еднодневни договори. Наетите по силата на този вид договори не губят правото си на социално подпомагане и обезщетения за безработица, ако получават такива. В същото време са осигурени за пенсия, трудова злополука и здраве.  За земеделските стопани този вид договори създава възможност за по-голяма гъвкавост при законосъобразното наемане на работници. За тяхно удобство Инспекцията по труда е създала възможност образци на трудови договори за краткотрайна сезонна селскостопанска работа да бъдат заявени онлайн по всяко време, дори извън работното за администрацията, през специално създадената за това система. Системата е разработена с функционалности, които максимално да облекчат администрирането на еднодневните договори. Веднъж въведени, данните на нает работник се генерират автоматично във всеки нов договор, сключен с него. Калкулатор изчислява каква нетна сума се дължи на работника, след приспадане на данъците и осигуровките за негова сметка, както и колко броя образци може да получи земеделският стопанин срещу сумата на авансово заплатените осигурителни вноски. Специално наети по проект „Оптимизация и иновации в ИА ГИТ“ помощник-инспектори, могат да демонстрират функционалностите на системата. Проектът се финансира по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.

От тази седмица предстои да започнем извършване на засилен контрол по отношение на създадената от работодателите организация за въвеждане и спазване на противоепидемичните мерки срещу разпространението на COVID-19 в обектите, описани в заповедта на Министъра на здравеопазването от 19.10.2021г. Проверките ще бъдат извършвани съвместно с други контролни органи.  Засилен остава и контролът  на строителните обекти.

ИА „Главна инспекция по труда“ се включва в общоевропейската кампания за превенция на мускулно-скелетните смущения (МСС) на Комитета на старшите инспектори по труда (SLIC). За целта за периода март-юни 2022 г. се планирана тематична инспекционна кампания. Предстои да бъдат определени двете икономически дейности, в които тя да бъде реализирана, след анализ на резултатите от контрола и нивата на трудов травматизъм. Те трябва да бъдат избрани от пет дейности, предложени на европейско ниво след гласуване на държавите: медико-социални грижи; транспорт и куриерски услуги; хранителна индустрия и производство на напитки; фризьорски салони; строителство. Изборът ще бъда направен въз основа на констатираните нарушения, свързани с осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд в предприятията и нивата на трудовия травматизъм и след съгласуване с национално представителните организации на работници и служителите и на работодателите.

Мускулно-скелетните смущения са във фокуса на Европейската седмица за безопасност и здраве при работа, която по традиция е 43-ата календарна седмица) и т.г. стартира на 25 октомври. Тя се организира всяка година от Европейската агенция за безопасност и здраве при работа (EU-OSHA) и е важен етап от кампанията „Здравословни работни места“. За първи път тя е тригодишна – 2020 – 2022 г., а фокусът ѝ е превенция на заболяванията в резултат на мускулно-скелетните смущения. Другата новост е обединяването на информационните ресурси на EU-OSHA и на инспекционните на SLIC в обща кампания „Здравословните работни места облекчават товара“.

Заболяванията в резултат на работата, свързани с мускулно-скелетните смущения, са сред най-често срещаните. Причината за това е, че до такива смущения води всеки вид дейност. От тях страдат както работещите в офиса заради статичната седяща поза, така и работата с тежести, дейности, които са свързани с повтарящи се или принудителни движения в производството, с високи обороти на работа, вибрации и т.н. Статистиката сочи, че трима на всеки пет работници страда от такъв тип смущения. Най-често се засягат гърбът, шията, раменете, горните и долните крайници.

По повод кампанията са подготвени видеоклипове с популярния герой Напо, който по достъпен, атрактивен и забавен начин показва за какво да внимава по време на работа и какви действия могат да се предприемат, за да се минимизира рискът от мускулно-скелетните смущения.

Клиповете са достъпни на https://www.napofilm.net/en/napos-films/napo-lighten-load-2021

            

 инж. Лиляна Иванова

 И.Д на Дирекция Инспекция по труда

 със седалище Кърджали

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини