Инспекцията по труда в констатира 536 нарушения на законодателството през август в Кърджалийско

               През месец август 2021г., Дирекция „Инспекция по труда“ със седалище Кърджали е извършила  95 броя проверки, при които са констатирани 536 бр. нарушения, както следва:

214 бр. по трудови правоотношения;
322 бр. по здравословни и безопасни условия на труд;

                За предотвратяване и отстраняване на констатираните нарушения, както и за предотвратяване и отстраняване на вредните последици от тях на основание чл. 404, ал.1, т.1 от Кодекса на труда са дадени 523 бр. задължителни за изпълнение предписания с точно определени срокове на изпълнение.

              Констатирани са 10 бр. нарушения свързани с наемане на лица без трудови договори, за които на работодателите е потърсена административно наказателна отговорност. Общия брой съставени и връчени актове за установени административни нарушения е 23бр.

                 През месеца са издадени 18 бр. наказателни постановления,  връчени са 16 бр., 3 бр. са в процес на обжалване, а 8 бр. наказателни постановления от предходен период са влезли в сила.

                 През месец август 2021 год., в дирекцията са постъпили  сигнали във връзка с прекратени трудови правоотношения и неизплатени трудови възнаграждения и обезщетения за неизползван платен годишен отпуск, за които също е потърсена администативнонаказателна отговорност от работодателите.

                Постъпили са сигнали във връзка с прекратени трудови правоотношения и неизплатени обезщетения за неизползван платен годишен отпуск, по които се извършват проверки.

                 Продължават проверките свързани със спазване на противоепидемичните мерки срещу разпространението на COVID – 19 /коронавирус/. Засилен остава и контрола  на строителните обекти,                

                               

Елица Момчилова

В.и. длъжността директор

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини