6 акта са съставили от Инспекцията по труда в Кърджали за месец,очакват се още

До 20 декември 2021г. Дирекция „Инспекция по труда“ със седалище Кърджали е извършила 53 броя проверки в 53 предприятия на територията на областта, в това число и проверки за изпълнението на  дадени задължителни предписания, установени при предходни проверки.Констатираните нарушения са общо 285 бр., които се разпределят,както следва:

  72 бр. по трудови правоотношения;
213бр. по здравословни и безопасни условия на труд;

До края на месец декември 2021 г. предстои да бъдат приключени още проверки, заложени в плана за месеца.

За предотвратяване и отстраняване на констатираните нарушения, както и за предотвратяване и отстраняване на вредните последици от тях, са дадени 277 бр. задължителни за изпълнение предписания с определени срокове на изпълнение.     Констатирани са 4 броя нарушения, свързани с наемане на лица без трудови договори. Общият брой съставени и връчени актове за установени административни нарушения е 6 броя, но предстои да бъдат съставени и връчени до края на месеца и други.

Продължават проверките, свързани със спазване на противоепидемичните мерки срещу разпространението на КОВИД-19.

Относно заплащането на труда през официални празници, тази година заради съвпадането на 25 и 26 декември 2021 г. с почивните дни събота и неделя и 01 януари 2022 г. със събота, предстоящите празнични дни ще обхванат периода от 24 до 28 декември 2021 г., включително и от 1 до 3 януари 2022 г., включително.

Следва да се има предвид обаче, че минимум двойно възнаграждение се полага само  за работата през дните на официални празници, а ако трудът в тезидни е и извънреден, трудовото възнаграждение се заплаща в увеличени размери. Заработатана т.нар. неприсъствени дни, с които се компенсира съвпадението на празниците с почивните, се заплаща по-високо възнаграждение единствено ако трудът е извънреден, като увеличението е със 75%. Неприсъствени са дните 27 и 28 декември 2021 г. (понеделник и вторник) и 03 януари 2022 г. (понеделник).

За работещите  потрудов договор на ненормиран работен ден работата в празничен, почивен или неприсъствен ден винаги е извънреден труд. Извънреден в тезидни е и трудът за работещите при подневно отчитане на работното време. В тези случаи работодателят трябва да възложи работата с нарочна заповед за извънреден труд, издадена поне 24 часа по-рано, с която работникът да е запознат срещу подпис.

Ако работодателят е въвел сумирано отчитане на работното време, трудът в празничните, почивните и неприсъствените дни, положен пографик, не е извънреден и не се заплаща с увеличение. В този случай работниците имат правона по-висока надница само заработата си през дните на официален празник, която трябва да е минимум двойна.

Това съобщиха от дирекция "Инспекция по труда" в Кърджали.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Уважаеми новоуправляващи.
    В тази инспекция 90% са за уволнения. Това са ограничени хора,буквояди, а много от тях нагли и корумпирани.проблема е, че не стават за никъде другаде, особено в реалния сектор. Обвързани като свински черва. Имат си набелязани жертви за да имитират и отчитат дейност.
  • 2
    Че
    ЧЕТЯЩ КОМЕНТАРИ
    0 0
    09:34, 22 дек 2021
    Напълно прав е горния наблюдаващ. Само че за да бъде по интересно другия път аз ще се включа с имена на коруппираните и некадърните.нека да потреперят дотогава. Има и кадърни и честни но са много мног малко и за тях ща пиша

Още новини

Последни новини