"Инспекция по труда" подхвана строителните обекти в Кърджали,при 14 проверки са констатирани 621 нарушения

През месец март 2022г. Дирекция „Инспекция по труда“ със седалище Кърджали е извършила до момента 97 проверки в предприятия на територията на областта, в това число и проверки за изпълнението на дадени задължителни предписания за отстраняване на нарушения, установени при предходни проверки.Проверени са 14 строителни обекти в областта. При проверките са констатирани общо 621нарушения, от които преобладават нарушенията на разпоредбите за осигуряване на здравословни и безопасни условия на трудна работещите - 374бр. нарушения. Установени са 247 нарушения на разпоредбите по осъществяване на трудовите правоотношения на работници и служители в проверените предприятия.През месец март 2022 г. е извършен контрол по спазване на противоепидемичните мерки срещу разпространението на КОВИД-19.

Инспекцията по труда е насочила контрол и към спазването на разпоредбите на трудовото законодателство, регламентиращи законосъобразното полагането на труда – по силата на предварително сключен писмен трудов договор между работника/служителя и работодателя. При проверките са установени 9 работещи лица без сключен трудов договор преди постъпванетоим на работа. Не са установени случаи на приемане на работа на непълнолетни работещи, както и на незаконно пребиваващи чужденци граждани на страни извън Европейския съюз.

Акцент при всяка проверка е спазването на разпоредбите по работното време, отчитането и заплащането на труда на работещите.Установени са нарушения по заплащането на труда – неизплатени трудови възнаграждения за положен от работниците труд.

За предотвратяване и отстраняване на констатираните нарушения, както и за предотвратяване и отстраняване на вредните последици от тях, са дадени 610 задължителни за изпълнение предписания с определени срокове на изпълнение.

Съставени са до момента през месец март 2022 г. 21 акта за установяване на административни нарушения, вкл. 9 акта за наемане на работа на лица без трудови договори, 3 акта за неизплатени трудови възнаграждения; 1 – по работното време; 5 акта за нарушения на разпоредбите по безопаснот на труда, вкл. и 2 – по електробезопасност.

През месец март 2022 г. приключи разследването на настъпила злополука с едно пострадало лицепо време на работа, работещо без сключен с работодателя трудов договор. По повод на това обстоятелство от Дирекция „Инспекция по труда“ със седалище Кърджали е издадено постановление за обявяване на трудовото правоотношение между пострадалия работник и работодателя, възложил работата, с цел осъществяване на максимална закрила на работещия, в рамките на нормативно установените правомощия на инспекцията по труда.

Това съобщиха от "Инспекция по труда" в Кърджали.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини