601 нарушения констатирани на строителни обекти в областта през април,санкциите наложени от Инспекцията по труда са за 23 620 лева

През месец април 2022г. Дирекция „Инспекция по труда“ със седалище Кърджали е извършила до момента 90 проверкив предприятия на територията на областта, в това число и проверки за изпълнението на дадени задължителни предписания за отстраняване на нарушения, установени при предходни проверки.Проверени са 15 строителни обекти в областта. При проверките са констатирани общо 601 нарушения, от които преобладават нарушенията на разпоредбите за осигуряване на здравословни и безопасни условияна труд на работещите - 319бр. нарушения. Установени са 281 нарушения на разпоредбите по осъществяване на трудовите правоотношения на работници и служители в проверените предприятия.

През месец април 2022 г. е извършен контрол в предприятия, получили парични помощи от държавния бюджет с цел  запазване на работните места и заетостта на персонала в предприятията в условията на разпространението на КОВИД-19.

На 28 април се отбелязва Световният ден за безопасност и здраве при работа, с мото за 2022 година: „Да действаме заедно, за да изградим позитивна култура за безопасност и здраве“. Пандемията от КОВИД-19 показа, че непознати рискове на работното място могат да се появят неочаквано, а културата на превенция е в основата на вземането на бързи и адекватни решения за минимизирането им. Изграждането на силна култура по безопасност и здраве при работа е двустранен процес, който засяга не само работодателите, но и работниците, като акцентът се поставя върху формиране на ефективен социален диалог между държавните органи и социалните партньори във всички фази в процеса на взимане на решения по безопасност и здраве при работа.Със своята дейност Инспекцията по труда работи активно за изграждане на култура на превенция и се стреми да подкрепя работодателите в усилията им да осигуряват безопасност и здраве при работа. На 28 април организациите на работниците и служителите отбелязват Международния ден на загиналите и пострадалите при трудови злополуки, вкл. и през тази година.

Контролът на Инспекцията по труда е насочен към законосъобразното наемане на работа по силата на предварително сключен писмен трудов договор между работника/служителя и работодателя, както и към спазване на работното време и заплащането на труда. При проверките през месеца са установени 10 работещи лица без сключен трудов договор преди постъпванетоим на работа, сред които и едно работещо лице гражданин на държава извън Европейския съюз.Установени са нарушения по заплащането на труда – неизплатени трудови възнаграждения за положен от работниците труд през дни на официални празници, както и за положен нощен труд.

За предотвратяване и отстраняване на констатираните нарушения, както и за предотвратяване и отстраняване на вредните последици от тях, са дадени 584задължителни за изпълнение предписания с определени срокове на изпълнение.

Съставени са до момента през месец април 2022 г. 40 акта за установяване на административни нарушения, от които:10 акта за наемане на работа на лица без трудови договори, 18 акта за неизплатени трудови възнаграждения за положен извънреден труд, нощен труд и труд през дни на официални празници; 8 акта за неизпълнени прадписания, дадени от контроните органи, касаещи осъществяване на трудовите правооотношения; 2 акта за нарушения на разпоредбите по безопасност на труда.

През месец април 2022 г. са влезли в сила 23 наказателни постановления и едно споразумение, с общ размер на наложената с тях санкция 23 620 лева.

Във връзка с настъпване на летния сезон се увеличава броят напостъпилите от работодатели искания за приемане на работа на непълнолетни лица. Обръщаме отново внимание, че лицата под 18-годишна възраст могат да работят законосъобразно само след издадено от инспекцията по труда предварително разрешение за приемане на работа и при спазване на редица разпоредби, закрилящи непълнолетните работещи. През месец април са издадени 11 разрешения на непълнолетни лицаза работа в обекти за търговия на дребно и питейни заведения в град Кърджали.

Това съобщиха за Кърджали бг вести от ръководството на Дирекция "Инспекция по труда"в Кърджали.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини