Инспекцията по труда взе на мушка строителните обекти,през февруари са проверени 23 обекта в областта

През месец февруари 2022г. Дирекция „Инспекция по труда“ със седалище Кърджали е извършила до момента 104проверки в предприятия на територията на областта, в това число и проверки за изпълнението на  дадени задължителни предписания за отстраняване на нарушения, установени при предходни проверки.Проверени са 23 строителни обекти в областта. При проверките са констатирани общо 720 нарушения, от които преобладават нарушенията на разпоредбите за осигуряване на здравословни и безопасни условия на трудна работещите - 444бр. нарушения. Установени са 272 нарушения на разпоредбите по осъществяване на трудовите правоотношения на работници и служители в проверените предприятия и 4 нарушения на разпоредбите на Закона за държавния служител.През месец февруари 2022 г., както и в момента, продължават проверките, свързани със спазване на противоепидемичните мерки срещу разпространението на КОВИД-19.

При проверките са установени 7 работещи лица без сключен трудов договор преди постъпванетоим на работа, в т.ч. и едно лице ненавършило 16-годишна възраст.

Инспекцията по труда е насочила контрол и към спазването на разпоредбите на трудовото законодателство, регламентиращи полагането, отчитането и заплащането на труда през дните на седмичната почивка, както и през дните на официални празници, респ. тези през предходните месеци.Установени са нарушения по заплащането на труда – неизплатени трудови възнаграждения за положен от работниците труд. Двама работодатели не са изпълнили задължителни предписания, издадени от инспекцията по труда в хода на предходни проверки – общо 21 неизпълнени предписания.

За предотвратяване и отстраняване на констатираните нарушения, както и за предотвратяване и отстраняване на вредните последици от тях, са дадени 681задължителни за изпълнение предписания с определени срокове на изпълнение.

Съставени са през месеца 32 акта за установяване на административни нарушения, вкл. 7 акта за наемане на работа на лица без трудови договори, 21 – за ниезпълнени предписания издадени от контролните органи на инспекцията по труда, 1 – за прието на работа непълнолетно лице, 1  – за неизплатени трудови възнаграждения.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини