За по малко от месец "Инспекция по труда" състави 17 акта 568 задължителни предписания в областта

До 26 януари 2022г. Дирекция „Инспекция по труда“ със седалище Кърджали е извършила 79 броя проверки в 79 предприятия на територията на областта, в това число и проверки за изпълнението на  дадени задължителни предписания, установени при предходни проверки.Констатираните нарушения са общо 581 бр., от които преобладават тези по осигуряване на здравословни и безопасниусловия на труд – 343 нарушения. Установени са 238 нарушения на разпоредбите по осъществяване на трудовите правоотношения на работници и служители.Констатирани са 9 броя нарушения, свързани с наемане на лица без трудови договори.

Продължават проверките, свързани със спазване на противоепидемичните мерки срещу разпространението на КОВИД-19.

До края на месец януари 2022 г. предстои да бъдат приключени още проверки, заложени в плана за месеца. При проверките ще бъде проверявано и спазването на разпоредбите на трудовото законодателство, регламентиращи полагането, отчитането и заплащането на труда през дните на седмичната почивка, както и през дните на официални празници, респ. тези през предходните месеци, вкл. М. Декември 2021 г. и м. Януари 2022 г.

За предотвратяване и отстраняване на констатираните нарушения, както и за предотвратяване и отстраняване на вредните последици от тях, са дадени 568бр. задължителни за изпълнение предписания с определени срокове на изпълнение.Съставени са през месеца 17 акта за установяване на административни нарушения, в т.ч. 9 – за работа на работещи без трудови договори.

Това съобщиха от ръководството на Дирекция "Инспекция по труда" в Кърджали.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини