От Инспекцията по труда проверяват животновъдните ферми в областта

От 01.09.2021 год. до 27.09.2021 год. Дирекция „Инспекция по труда“ със седалище Кърджали е извършила133 броя проверки. Приключени до момента са 50 бр., при които са установени 300 бр. нарушения, както следва:

210бр. по трудови правоотношения;
90бр. по здравословни и безопасни условия на труд;

На основание чл. 404, ал.1, т.1 от Кодекса на труда са дадени 300бр. задължителни за изпълнение предписания с определени срокове на изпълнение.До края на месеца предстои да бъдат приключени заложените в плана за месец септември проверки, както и извършените проверки по допълнителни кампании.

    В изпълнение на поетите ангажименти от ИА ГИТ за участие в реализирането на инспекционната част на национални ниво от организираната от Европейския орган по труда кампания „Права през всички сезони“, се проведе седмица на действието от 20-24 септември 2021г., като се извършиха допълнително 25 бр. тематични проверки в сектор „земеделие“. 

Акцент при извършване на проверкитеса работодателите, за които при предходни проверки е установено незаконосъобразно наемане на работа на лица и за които има данни, че наемат чуждестранни работници. Едновременно с провеждане на кампанията „Права през всички сезони“ и проверките в сектор „земеделие“ се извършиха и засилени тематични проверки в животновъдните ферми, като важен акцинт на проверките е законосъобразното възникване на трудовите правоотношения, както и законосъобразност при наемане на непълнолетни лица.  Проверките извършени в сектор „животновъдство“ обхванахаи степента на безопасност на работното оборудване, с приоритет по отношение механичната безопасност/опасност от движещи се части на работното оборудване и използването на самоходна техника/, електробезопасност, съответствието на електрооборудването спрямо средата на експлоатация, особено при работа във влажна среда.

             Проверките в сектор „земеделие“ и „животновъдство“ ще продължат да се извършват и през месец октомври. Продължават проверките свързани със спазване на противоепидемичните мерки срещу разпространението на COVID – 19/коронавирус/ в по-големите предприятия, където вероятността от струпване на хора на едно място е по-голяма. Засилен остава  и контрола  на строителните обекти,  тъй като секторът традиционно подлежина засилен контрол, поради установеният през годините висок риск по отношение на безопасността на труда, така и по използването на недеклариран труд.

През месец септември 2021г. в дирекцията са постъпили 15 бр. искания за издаване на разрешения за приемане на работа на непълнолетни лица, на които са издадени съответните разрешения. В същия период е установеноедно непълнолетно лице да полагат труд без предварително издадено разрешение от Инспекцията по труда.

За допуснати нарушения, представляващи  риск за здравето и живота на работещите или довели до вредни последици за тях е потърсена административно наказателна отговорност от работодателите, като в горепосочения период са съставени и връчени 9 бр. АУАН, всички за неспазени изисквания на здравословни и безопасни условия на труд .

През месец септември  са издадени 30бр. наказателни постановления, като сумата на глобите е в размер на 36 600лв. Връчени наказателни постановления са 34бр.  През месец септември  2021 год., не са установени нарушения по изплащане на трудови възнаграждения и обезщетения след прекратяване на трудовото правоотношение.

С уважение,

ЕЛИЦА МОМЧИЛОВА

И.Д  Директор на Дирекция Инспекция по трудасъс седалище Кърджали

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини