Кърджалийка от Езиковата обра овациите на международен фестивал в Одрин

Надежда Стефанова

      Кърджалийката Надежда Стефанова обра овациите на 17-тия международен фестивал на камерната музика, който се проведе в Одрин. Младата пианистка е само на 17 години и по регламент не можеше да бъде допусната до конкурсната програма. Тя участва като гост. Свири сама,без камерен състав.Домакините бяха толкова очаровани от изпълненията й, че я поканиха за следващото издание на фестивала, заедно с камерен състав, за да участва в конкурсната програма.

  Професори от консерваторията в София проявиха интерес към кърджалийския талант. Те дори помислиха,че вече следва в консерваторията в Пловдив.

   Участието на Надежда на фестивала стана възможно благодарение на ротарианците от двата побратимени клуба в Кърджали и Одрин. Идеята бе тяхна. Те поеха изцяло пребиваването на нашата пианистка в Република Турция.

   Участието ми във фестивала е първата ми голяма изява на международна сцена, признава ученичката от Езиковата гимназия в Кърджали. Тя свири от четири годишна. Ходи на уроци в Дома на културата при преподавателката Христина Мачикян.

Участва в концерти на детския струнен оркестър към Дома на културата и в прояви на училището. Свирила е и на хасковска сцена.

   Смятам да следвам архитектура. Музиката ще остане мое хоби. Не бих могла да отделям по шест часа на ден за репетиции,преди концерт както правят мои връстници музиканти,споделя Надежда Стефанова. Тя признава, че сври повече за удоволствие, разтуха и разнообразие.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини