Признание за Кърджали, Мюзеки Ахмед председателства жури на престижен международен фестивал

Изображение 1 от 5

    Признание получи самодейното изкуство в Кърджали. Секретарят на Народно читалище „Юмер Лютфи” и ръководител на ансамбъл „Кърджали” Мюзеки Ахмед бе поканен за председател на журито на престижния международен фестивал „Пролетни веселби-Хъдърлез” ХИД БАХ ШЕН ФЕСТ във Валандово ,Северна Македония.Фестивалът е в списъка на живото културно наследство на ЮНЕСКО.

     Във фестивала се надиграваха 15 фолклорни ансамбъла от Република Северна Македония, Гърция, Сърбия, България и Косово. Конкурсен характер имаше надиграването между македонските танцови състави. Първата награда бе много престижна защото фестивалът бе юбилеен , тридесети по ред и премина при голяма тържественост.

      Журито трябваше да определи най-добрия ансамбъл при конкуренция от 10 състава.

     Затруднихме се много защото всички се представиха на високо ниво. При класирането на танцовите групи изхождахме от няколко критерия:  оригиналност на костюмите,музика и изпълнение. Това сподели Мюзеки Ахмед. Пред многобройната публика той подчерта, че е важно участниците да получат признание за начина, по който представят своята култура.Те са като истински цветя в празника на пролетта и възраждащата се природа-Хъдърлез.

    Журито единодушно определи за най-добър ансамбъл фолклорния състав „Лилиян” от Скопие.

    За безпристрастността си Мюзеки Ахмед бе отличен с благодарствена грамота от организаторите.

      Мюзеки Ахмед даде интервю и за Македонското радио и телевизия.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Още новини

    Последни новини