Побратимените общините Кърджали и Одрин подписаха протокол за сътрудничество в сферата на бизнеса

Изображение 1 от 2

    Протокол за сътрудничество между община Кърджали, община Одрин, работодателски организации от Кърджали и Търговско-промишлената палата в Одрин, беше подписан днес на официална церемония, която се проведе в Бизнесинкубатора в Кърджали.  Събитието е част от инициативата „Юли – Месец на Турция в Кърджали”. То бе уважено от Генералния консул на Р Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю. Във форума участва и областният управител на Кърджали Даниел Делчев.

    Подпис под документа положиха кметовете на побратимените общини Кърджали и Одрин доц. д-р Хасан Азис и Реджеп Гюркан, представители на търговско-промишлените палати в българския и турския град, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, Стопанската камара и Камарата на строителите, Съюза за стопанска инициатива.

    „Винаги сме казвали, че Кърджали е вратата на бизнеса в нашите побратимени общини към Европа. С тази среща между представители на бизнеса в Кърджали и Одрин ние даваме един нов тласък на отношенията между побратимените градове.  С тази среща очакваме да провокираме нови форми на сътрудничество между бизнеса в двете страни”, каза при откриването на форума  кметът на Кърджали доц. д-р Хасан Азис.

    По време на срещата представителите на работодателските организации от Кърджали и ТПП в Одрин се споразумяха да се провеждат регулярни срещи на ротационен принцип на 6 месеца, да се представят добри практики за осъществяване на съвместни проекти, обмяна на ноу-хау и информация, свързана с насърчаване и укрепване на търговските и икономическите отношения между страните, да бъдат организирани търговски изложения на местни производители на ротационен принцип в Кърджали и Одрин.

    По време на срещата стана ясно, че следващия подобен форум ще се проведе през януари, този път в град Одрин.

    Приветствие към участниците във форума поднесе Генералния консул на Р Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю. „За нас добросъседските взаимоотношения са най-голям приоритет. Освен обща граница, ние споделяме и много други общи интереси. Това, че сме съседи, означава, че можем да осъществим с много по-голяма лекота съвместни проекти, защото географската близост е голямо предимство”, каза Генералният консул на р Турция в Пловдив. По думите му България е изключително важна от гледна точка на всички трансгранични инфраструктурни проекти, които могат да се осъществят между двете страни. „България се нарежда на четвърта позиция от страните, които изнасят производството си в Турция, след Русия, Китай и Германия. Като дипломатическо консулство ние отговаряме за 10 окръга в България. На първо място по брой на икономически инвестиции се нарежда град Пловдив, следван от Стара Загора. И на трето място е Кърджали”, подчерта Корхан Кюнгерю.

    Участниците във форума бяха поздравени и от кмета на Одрин Реджеб Гюркан. „Кърджали и Одрин от дълги години са побратимени градове и работят заедно по много културни, социални и друг вид проекти. И тъй като ние не мислим само за днес, а залагаме и инвестираме и за бъдещето, осъществяваме лагери за студенти и ученици. Правим това, за да посеем семената на братството и в бъдещите поколения.”, каза кметът на Одрин. По думите му Одрин е един от градовете в Турция, който най-много се е възползвал от трансграничното сътрудничество между Турция и България. „Символично мога да кажа, че това близко и тясно сътрудничество, което е много ползотворно, преминава лично за мен по следния начин: ако четири дни в седмицата аз съм кмет на община Одрин, то в останалите три – петък събота и неделя, съм кмет и на много други български градове, сред които и Кърджали, заради многобройните български туристи, които посещават Одрин. Тогава населението му се увеличава двойно”, каза още Реджеб Гюркан.

    Приветствия към участниците във форума, давайки му положителна оценка, отправиха още областният управител на Кърджали Даниел Делчев и представители на търговско-промишлените палати в Кърджали и Одрин. По време на срещата бяха споделени от участниците във форума и добри практики за сътрудничество между бизнеса в двете общини.

    По-рано днес бизнесделегацията от Одрин проведе среща с кмета доц. д-р Хасан Азис, в която участва Генералният консул на Р Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю и търговското аташе към дипломатическата мисия. Гостите от побратимената ни турска община посетиха фирмите „Кяшиф” и „Теклас България”.

    Това съобщиха от Община Кърджали.

    Снимки:еТВ

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Къ
      кърджалиец
      0 0
      10:03, 20 юли 2023
      Май сме имали и областен управител
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Още новини

    Последни новини