Фестивал бележи финала на проекта „Тайните на Родопите“

В края на тази седмица предстои да се проведе фестивалът „Тайните на Родопите“, организиран от Регионално младежко сдружение „Кърджали за теб“. Събитието се явява своеобразен финал на многобройните дейности по проекта „Тайните на Родопите“, финансиран от Министерството на младежта и спорта по Национална програма за младежта (2021-2025), дог. №:25-00-22/10.07.2023 г.

Фестивалът ще се проведе от 15 до 17 декември и ще бъде официално открит с концерт в Дома на културата в петък, 15.12., от 18:00 часа, а на следващия ден ще продължи от 11:00 ч с фестивална програма в спортна зала „Арпезос“ /поради прогнозите за неблагоприятно време/. За всички прояви във фестивала входът е свободен и са поканени да присъстват всички кърджалийци и гости на града.

Екипът на проекта и доброволците към сдружението от август месец  до днес организираха 16 арт и фолклорни ателиета в Кърджали, Златоград, Неделино, Баните.

В рамките на проекта се проведоха два национални конкурса, посветени на Родопите – за приложни и изящни изкуства и за фотография. Със съдействието на РУО-Кърджали информацията за конкурсите бе разпространена успешно и в конкурсите се включиха 158 произведения за конкурса за рисунка от цяла България - Попово, Асеновград, Севлиево, Пловдив, Русе, Самоков, Бургас, Добрич, Велико Търново, Несебър, а в конкурса за фотография – множество снимки на малки и големи любители фотографи от Кърджали, Хасково и Смолян. Създателите на отличените от специално жури произведения ще бъдат наградени по време на откриването на фестивала от кмета на Кърджали, а във фоайето на Дома на културата ще бъде поставена и изложбата с участващите рисунки и снимки.

По време на проекта най-добрите рисунки бяха включени в мобилна изложба, посетила Златоград, Баните, Неделино и представена през младежи там, които участваха и в арт-ателиета.

Заявки за участие във фестивала са дали 32  фолклорни ансамбъла от областите Кърджали, Смолян, Хасково. Във втория ден на фестивалната програма организаторите предвиждат всички участници и публика да извият най-дългото хоро и така да отбележат подобаващо най-забележителния момент от проекта „Тайните на Родопите“.

Нешка Шопова

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини