Проектът „Тайните на Родопите“ завърши с изключителен фестивал

Фестивалът „Тайните на Родопите“ се превърна в общоградски празник, в който си дадоха среща талантът, приятелството и радостта, изразени във фолклорното изкуство.

Събитието бе своеобразен финал на многобройните дейности по проекта „Тайните на Родопите“, финансиран от Министерството на младежта и спорта по Национална програма за младежта (2021-2025), дог. №:25-00-22/10.07.2023 г. и реализиран от Регионално младежко сдружение „Кърджали за теб“.

Фестивалът бе открит с мащабен концерт в Дома на културата, в който участваха 16 творчески формации от Кърджали и Хасково. В самото начало на спектакъла бе проведено награждаването на призьорите от организираните в рамките на проекта национални конкурси по изобразително изкуство и фотография. Във фоайето на културната институция през целия ден бе поставена изложбата с най-добрите картини и снимки, представящи магията на Родопите. Концертната програма бе повече от впечатляваща – 24 изпълнения на български и турски народни песни и танци, многоцветни носии, усмивки, легенди за Родопите и много щастливи деца.

На следващия ден фестивалът трябваше да се проведе на открито, но поради неблагоприятното време фестивалната програма бе изместена в спортна зала „Арпезос“. Въпреки студа и дъжда, малки и големи любители на фолклора се събраха, за да се опитат да покажат родопските ритми и своя талант. Специално за този ден пристигнаха групи от различни възрастови групи от Крумовград, а имаше състави, участващи и в двата дни.

Домакинът на събитието Милко Багдасаров – президент на волейболен клуб „Арда“ – Кърджали – изненада присъстващите не само с приятно затоплената зала, но и със специално подготвена заедно с децата коледна песен. Той поведе и дългото хоро в края на фестивалния ден, в което се включиха и участници, и публика.

Фестивалът „Тайните на Родопите“ показа, че когато младежите на Кърджали имат желание да осъществят нещо значимо и мащабно, винаги ще намерят съмишленици.

Нешка Шопова

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини