Ботевци знаят - Америка е идея и възможност за свободния човешки дух

Изображение 1 от 2

    „Традиция е посланиците на САЩ да ни гостуват“-с тези думи талантливите и креативни възпитаници на Езиковата гимназия „Христо Ботев“посрещнаха висшите американски дипломати, които са в Кърджали  за отбелязване на месеца на Америка. За поредна година Дружество „Приятели на САЩ", Клубът на американските възпитаници в Кърджали, Посолството на САЩ и Община Кърджали провеждат тази инициатива, за да могат  кърджалийци да се докоснат до културата и живота в САЩ.

    Директорът на Езикова гимназия „Христо Ботев“ госпожа  Йорданка Чавдарова посрещна шарже д‘аферна  САЩ в България Нейно превъзходителство г-жа Мартина Стронг и г-н Мат Хагенгрюбер, аташе по културни и образователни въпроси към посолството. Гвардейският отряд на Гимназиятавдигна шпаги и се построи в почетен шпалир, а  фанфарният оркестър изпълни Ботевия марш. За „Добре дошли!“ девойки в народни носии по стара българска традиция им поднесоха погача с мед.

    Това е поредното посещение на посланик на САЩ в град Кърджали. Едно от местата, в които винаги засвидетелства своето внимание и уважение  е Езиковата гимназия „Христо Ботев“. Гостите се впечатлиха от публичното изказване на учениците от английските паралелки, които разказаха за постиженията на англоговорящата общност в Гимназията на национални и международни лингвистични състезания и олимпиади. Тези успехи са признание за високия професионализъм на учителите по английски език, както и резултат от умелото партньорство на гимназията с Асоциацията на Кеймбридж училищата в България, фондация „Америка за България“ и българо-американската комисия за образователен обмен „Фулбрайт“. Младите ботевци представиха таланта, артистичните  и танцовите си умения. Писна родопска гайда, играха  кръшни народни танци, запяха  песни на английски език, а участниците в театралното студио представиха пиесата „Цената на славата”, подготвена от тях за предстоящия театрален фестивал за аторска пиеса на английски език.

    Нейно превъзходителство г-жа Стронг благодари за специалния подарък - оригинално пано, вплело лъчите на слънцето и багрите на Родопите   и мартеница, която носи посланието за здраве и сила от векове насам, изработени от възпитаниците на училището и похвали уменията на всичкида се изразяват на брилянтен английски език. Доказателство бе продължилата среща - разговор, на която младежите научиха интересни неща за ежедневието и отговорностите на посланика. Въпросите провокираха откровено симпатиите на учениците към ежедневието на дипломатите и впечатленията им от нашата страна.

    Прекрасните емоции и ползотворната среща оставиха траен спомен в съзнанието на всички присътващи и свой уникален отпечатък в провеждането на тазгодишната инициатива „Месец на Америка в Кърджали“.

    Кърджали бг вести

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини