Кърджалийци поканиха посланик Кенет Мeртен за Месеца на Америка в Кърджали

      Кърджалийци поканиха Н.Пр.Кенет Мeртен, посланик на САЩ в София да открие Месеца на Америка в Кърджали следващата година. Валентина Иванова , председател на Дружество „Приятели на САЩ“ и главният редактор на сайта Кърджали бг вести Георги Кулов отправиха покана към американския дипломат по време на приема в посолството на Съединените американски щати по случай Деня на независимостта.

    „Месеца на Америка“ е единствено по рода си в страната събитие, което е посветено на дълбоките връзки между Р България и САЩ. Тази година с него се откриха проявите посветени на 120-годишнината от установяването на дипломатическите отношения между двете страни.

     България и Съединените щати установяват дипломатически отношения официално през 1903 г., а на 12 януари 1912 г. САЩ отварят първата си консулска служба в България. при  Българинът Асен Кермекчиев (познат също като Ейс Кермек), е първият американски консулски служител в България. Кермекчиев е изявен български предприемач, лекар и журналист. Той представлява правителството на САЩ дори докато работи като полеви лекар по време на Първата балканска война. Отличен е за това, че защитава живота и собствеността на американците, докато служи на фронта. Основава първата американска търговска камара в София. 

    Очаква се Н.Пр.Кенет Мeртен да спази традицията на своите предшественици и да посети Кърджали за Месеца на Америка. Той прие поканата със задоволство. Американският дипломат е с богат опит в кариерата.През 2011 г. Посланик Кенет Мeртен получава наградата „Райън К. Крокър“ за изключително лидерство в „експедиционната дипломация” [спешна дипломация с цел стабилизиране в зони на нестабилност или конфликти].

     В словото си за Деня на независимостта Н.Пр. Кенет Мeртен подчерта, че българо-американските отношения се развиват във възходяща градация през последните 120 години.

      Приемът бе уважен от вицепрезидентът Илияна Йотова. Сред гостите бяха лидерите на партии Бойко Борисов, Мустафа Карадайъ, Корнелия Нинова. Тук бе и археологът проф. д.и.н.Николай Овчаров.

    Кърджали бг вести

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини