Започна 14-то издание на Месеца на Америка в Кърджали

Започна 14-тото издание на Месеца на Америка в Кърджали. Инициативата, която няма аналог в България, се организира от Дружество «Приятели на САЩ», Община Кърджали и американското посолство. За откриването в залата на Бизнесинкубатора дойдоха заместник-кметът на Кърджали Веселина Тихомирова, народните представители Байрям Байрям, Елван Гюркаш и Павлин Кръстев, членът на Атлантическия клуб Недко Тодоров, директори на училища, ученици от кърджалийски учебни заведения, директорът на Регионалната библиотека „Н.Й. Вапцаров” Елисавета Кехайова, граждани.

Форумът бе открит от председателя на дружество „Приятели на САЩ” Валентина Иванова, която представи гостите. Заместник-кметът Веселина Тихомирова поздрави присъстващите от името на градоначалникът Ерол Мюмюн и даде старт на проявата.

Както бе обявено, форумът започна с лекция на народния представител Валентин Тончев, член на парламентарната комисия по външна политика на тема: „Перспективи в развитието на българо-американските отношения 120 години по-късно“.

Днес стратегическото партньорство между България и САЩ е по-важно от всякога. С двустранен търговски обмен на стойност над 2 милиарда долара, все повече се разширяват връзките в редица основни сектори, които имат огромен потенциал за развитие, технологии и иновации, селско стопанство, образование и предприемачество, транспорт и инфраструктура, киберсигурност и енергетика, заяви Тончев.

Той разгледа трансатлантическото партньорство между двете страни пречупено през призмата на сътрудничеството на САЩ с ЕС.

ЕС и всичко, което се случва там трябва да бъде разглеждано като  вътрешна политика за България, а не като външна, което се опитват да ни насаждат. В продължението на 75 години трансатлантическото сътрудничество между ЕС и САЩ продължава да отстоява свободата, демокрацията, върховенството на закона, търговското сътрудничество и сигурността, добави депутатът.

Той разгледа геополитическата ситуация в света и припомни, че през 2024 година предстоят избори за повече от половината население на света. Над 4 милиарда души в 65 държави, включително и в ключови места като Русия, САЩ и Европейския съюз, ще отидат до урните. В тази ситуация, според него, трансатлантическото партньорство е по-важно от всякога. То продължава и се разраства, защото се гради върху богатството на нашите споделени демократични ценности.

Времето доказа, че България и САЩ могат да бъдат близки съюзници. Руската агресия в Украйна тества нашите способности да се обединим, да защитим демокрацията и свободата и да предоставим подкрепа с оборудване и логистика на държава, която дори не е член на НАТО, но въпреки това се бори за нашите ценности, изтъкна народният представител.

Гостът отговори да въпроси от залата, свързани с предстоящите избори в САЩ и развитието на разговорите между България и Северна Македония.

Валентина Иванова припомни мястото на Кърджали в укрепването на приятелските българо-американски отношения през последните 34 години, започвайки от подкрепата на САЩ в началото на демократичния преход, преминавайки през побратимяването с Елкхарт, Индиана, кръщаването на улица «Вашингтон» по идея на дружество «Приятели на САЩ», обмена на специалисти и добри практики и др.

НЖ

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини