Кризата в Ирак породи нова емигрантска вълна, Одрин гара-разпределителна

Заловени сирийци на българо-турската граница

 Не се очаква бежанска вълна от иракчани през турско-българската граница в следствие на ескалиращата гражданска война в Ирак. В момента емигрантите от арабската държава се установяват по турско-иракската граница в очакване за разрешаване на конфликта. Те желаят да се върнат в родината си. Това споделиха изявени наблюдатели на проблема с бежанците в Одрин. Те посочиха, че за сега в града не се наблюдава присъствие на иракчани.

  Трафикът на емигранти през българо-турската  и турско-гръцката граници  се е превърнал в доходен бизнес за милиарди турски лири. Организаторите му са в Истанбул, където в момента са се съсредоточили над 1 млн. емигранти. От там бежанците тръгват за нашата или гръцката граница. Не ги спират телените огради. Мнозина преминават граничните пунктове, укрити в тайници на камиони.

  Със стратегическото си положение Одрин се е превърнал в разпределителен център за миграция в посока Гърция или България и от там за Западна Европа.  Той е придобил печална слава в Европейския съюз,както и  в страните от където идват бежанците. Случва се често емигранти да изчезват в опит да преминат границата на ЕС с Турция. Местните вестници са изпълнени с обяви за издирване от близките им хора. Предлагат се възнаграждения на този, който може да даде информация.

 Един от доаените на журналистиката в Одрин Мурад Саваш от вестник „Сабах” споделя:Има разтърсващи драми на изчезнали хора и отчаяни техни близки. Мен най-вече ме потресе драмата с изчезнала 17 годишна афганистанка.  Неин първи братовчед и доведен брат, живеещ в Швеция я търси дълго чрез обяви във вестниците.После дойде в Одрин. Първо се опита да установи,дали не се е удавила, преминавайки границата с Гърция. Направи ДНК-тестове на свои разноски на открити трупове на удавнички. След това се усъмни, че някой местен велможа може да я поробил и направил насила своя съпруга. Обяснихме му,че в Турция това не може да се случи,разказва Мурад Саваш.

  Историите за разделени семейства,загубени деца ,глад са ежедневие в Одрин. Отразявахме ги последните години , но вече хората са претръпнали.Те станаха част от нас,споделя друг известен наблюдател на проблема Бюлент Аян  от местния вестник „Худут”.

 Аян каза още, че местната полиция дава ежедневни сводки за заловени на границата  и на граничните пунктове бежанци. Така например на 2 юни има хванати няколко сирийци на българската граница. Същия ден са бежанци са направили опит да преминат на гръцка територия. Напоследък емигрантите се опитват да се прехвърлят на българска или гръцка територия на малки групи.

  Според Мурад Саваш турските власти са заловили поне 20 000 бежанци на българо-турската граница от началото на размириците в арабския свят. Полицията подслушва трафикантите в Истанбул. На границата се задържат камиони с нелегални. Арестуват обаче само шофьорите. Едрите риби остават извън полезрението на властите, споделят двамата журналисти.

 Заловените на границата нелегални се настаняват в център за бежанци в Одрин.Тези ,чиято самоличност се установява бързо се връщат след дипломатически контакти  в родните им страни.

 Турските власти не оказват хуманитарна помощ на емигрантите извън лагерите. Не сме имали случай община Одрин да е предоставяла съдействие на нелегални,каза за Кърджали бг вести общински служител.

 Въпреки усилията на властите да се справят с бежанския проблем,големите риби в трафика на хора остават незасегнати. Затова и броят само на сирийските бежанци в страната вече е около 1 млн.души.Много са и иракчаните.Напират хора от Афганистан,Пакистан,дори Китай.

Георги Кулов 

Бюлент Аян

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини