Най-българският празник в СУ"Отец Паисий"

Изображение 1 от 5

    24-ти май енай-светлият български празник в националния ни календар -Денят на буквите,на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.Денят, който се отбелязва във всяко българско училище.Ден на почит и уважение към славянските първоучители, дарили ни „чудото на словото."

    23-ти май 2024, топъл слънчев ден. В навечерието сме на големия празник - Денят на честването на солунските братя, станали най-ярък израз на националната идентичност, на българското преклонение пред образованието, науката и културата. Намирам се в светая светих, нареченосредно училище „Отец Паисий в Кърджали. От тук води началото си  първото светско българско училище в града. И уважението към българските писмени знаци „черти и резки“, превърнали се в дар и ценност,в божия промисъл за спасение. Послание за вътрешна сила и памет, сега и винаги. Пред тях  - буквите, днес отново се прекланяме, изричаме ги с любов, вярваме и обичаме.

         Днес възпитаниците и наследници на Паисий показаха уважение и пиетет към Словото, българското. В актовата зала на школото, на  обяд, в 12.30, прозвучаха акордите на възрожденския химн „Върви, народе възродени“ по стихове на Стоян Михайловски и  музика на Панайот Пипков. И докоснаха сърцата ни. Със светлината на знанието, мъдростта и красотата на музиката…

    Докоснаме ентусиазма и духовния свят на  младите Паисиевци и техните учители – просветители, които им дават щедро да пият от чашата на познанието. Много и разнородни са техните изяви: в областта на музиката - ВГ „Звънче“ с ръководител Жени Пейкова, взели участие  и удостоени с дипломи в 15-ия международен детски фестивал за православни църковни песнопения и духовни песни .

    Наградените ученициГабриела Янкова и Георги Димитров от  9-тите класове и  Арда Хюсейн от 8 класза достойно представяне на в престижни състезания и конкурсинаобластно ниво, от областния управител Никола Чанев.

    Ямур Хайрула от I-ви и Александър Кючуков от IV-тикласове за успешно участие във Великденското състезание по математика.

    Измерение за висок професионализъм и доказани успехи  в образователната сфера за номинираните учители за Празника на буквите сауспехите на учениците, доказали себе си в различните области на живота след завършването им.Чест и слава научителите Евгения Пейкова, София Калинова, Мария Генева, Станка Стамова и най-високото признание „Неофит Рилски“-за Елена Михайлова,и целият учителски колектив с директор Златко Атанасов. Благословени да са с щедростта на духа си!

    В мултимедийна презентация, представена от поетесата Христина Въчева и талантливата ученичка Габриела Янкова, присъстващите проследиха израстването на двамата равноапостоли Кирил и Методий. Впечатлява  още първата мисия на Костантин-Кирил Философ като дипломат на Византия в периода 851-856 – наречена Багдадската мисия при сарацините - успял да постигне освобождението на хиляди християнски пленници, които връща във Византия.

    Моравската мисия при княз Ростислав двамата братя приемат с ентусиазъмда изградят славянска църква и училище. Следваща стъпка на духовно израстване е през 855 г.: Константин – Кирил Философ създава най-старата азбука -глаголица -  и с нея слага началото на  голямото просветителско и книжовно дело.  Двамата братя популяризират християнството на  славянски език във Великоморавия. Превеждат най-важните богослужебни книги от гръцки на старобългарски и така полагат основите на старобългарския литературен език. Официално създадена през 9 век, днес кирилицата, дело на техните ученици, е позната на над 252 милиона души от целия свят. 23 държави в Европа и Азия се радват на това богатство днес.

    На 15 май 1892 е създаден възторженият химн „ Върви, народе възродени“от големия български писател и общественик, преподавател в мъжката гимназия в Русе Стоян Михайловски, към който 9 години по-късно, учителят по музика Панайот Пипков написва мелодия .. За първи път този химн се запява на 11 майпрез 1906 в Ловеч, като възхвала на делото на братята Кирил и Методий и на българската просвета.

    Акцент в мултимедията бе поставен и върху блестящата защита във Венеция, където Константин -Кирил Философ прави силна гражданска защита, издигайки хуманната идея за правото на всеки народ да чете и пише на своя роден език. За преводите на Библията на старобългарски език и развитие на християнската религия сред славяноезичните народи, двамата братя са канонизирани за светци още в края на 9 век. Голямото признание за апостолската и културна дейност на светите братя идва с обявяването им от папа Йоан Павел II за съпокровители на Европа на 31 декември 1980.

    В залата прозвучаха стихове, които отново ни докоснаха със силата на българското слово: “Българският език“ на Иван Вазов, “Родна реч“ на Ран Босилек, младите поетеси  Габриела Янкова с акростих „Азбучно българско слово“ и  Виктория Величкова  „С идеалите на Възраждането“– гордост за школото, и „Език свещен“ на гостуващата поетеса   Христина Въчева.

    Насладихме се на изпълненията на ВГ „Звънче“ с ръководител Женя Пейкова, които  преди броени дни се завърнаха с признание – дипломи от  15-ия международен юбилеен фестивал за православни църковни  песнопения и духовни песни в София.

    Един прекрасен слънчев ден, в който всички ние, ученици, учители и родители,преоткрихмесилата на духовното извисяване, на стремежа ни към усъвършенстване чрез Светлината на словото .  Културното  събитие бе уважено от директора на училището Златко Атанасов.

    И усетих пророческата сила в думите на академик Дмитрий Лихачов: „,Материалната българска държава с нейната военна сила и  независимост бе създадена от Аспарух. Държавата на Духа бесъздадена от Кирил и Методий…И чуждите завоеватели не можаха да победят тази държава на Духа защото в защита на българския народ в плътен строй стояха българският език, писменост и култура!…Вие, българите, сте най-древните от съществуващите културни нации в Европа и в целия свят. България е отломка от най-старата култура сред европейските страни. Затова трябва да се пази….и да стане първата частица от бъдещето. Такъв е историческият жребий на България. И аз вярвам в него.“

    И всички повярвахме,че българският език, писменост и култура са едни от най-древните не само в Европа, но и в целия свят. И цялото това честване се превърна в едно послание и обещание за съхранение на културното ни богатство за в бъдеще. Амин!

    Христина Въчева

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини