С празнично шествие и тържествен ритуал, кърджалийци отбелязаха 24 май

    С шествие на представителните блокове на учебните заведения и детски градини бе дадено началото на честванията на 24 май в Кърджали - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. 

    То бе водено от кмета на града, следван от мажоретки, гвардейци и ученически фанфарен оркестър. Тържественият ритуал продължи пред Паметника на Освободителите в градската градина, където бе подготвена и музикално-танцова програма. 

    Сред официалните гости бяха областният управител Никола Чанев, началникът на Регионалното управление по образование Ангелина Костова, отец Петър Гарена, районният мюфтия Басри Еминефенди, а с тях на трибуната се качиха и заместник-кметът Веселина Тихомирова и председателят на Общинския съвет Мухаррем Мухаррем.

    „24-ти май е единственият празник, обединяващ българите. Празникът, който честваме вече 173 години!“, каза в словото си кметът Ерол Мюмюн. И допълни, че спасявайки и съхранявайки делото на светите братя Кирил и Методий, България е заслужила признателността и уважението не само на славянските народи, но и на цялото човечество. 

    „Буквите, създадени от Кирил и Методий, преводите, които те правят на най-важните богослужебни книги, защитата на правото на всеки народ да слави Бога на своя език,  са от историческа значимост не само за формиране на българския народ, а и за неговия просперитет“, каза още кметът.

    Той връчи и отличия на изявени ученици от общината, за техните успехи в различни форуми през годината. Връчи и специалната стипендия „Кърджали“ на петима зрелостници, предсрочно приети във Висши учебни заведения, поради класиране на призови места в международни и национални конкурси, състезания, олимпиади в областта на науката, изкуството и технологиите. Тя е еднократна и е в размер на две минимални работни заплати. Връчва се от 2006 г. насам.

    Освен общинска администрация, отличия на изявени ученици връчиха и от Ротари клуб, фондация „Хюсние Кяшиф“, а за първи път и Българската стопанска камара – Кърджали.

    БТА

    Снимки:Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини