Два от бежанските центрове в България са на ръба на капацитета си

Два от бежанските центрове към Държавната агенция за бежанците (ДАБ) са препълнени и са на ръба на капацитета си. Това се разбра от интервю с Мариана Тошева, председател на агенцията, пред Българската национална телевизия (БНТ).

Темата с бежанците стана актуална покрай условията, които Австрия постави пред България, за да вдигне ветото за влизането на страната по въздух в шенгенското пространство. Тошева отрече да има договорка за бройка с Австрия у нас да се връщат мигранти.

Става въпрос за центровете в „Овча купел“ и „Възраждане“. По думите на Тошева в тези места има предимно млади мъже и тийнейджъри. „Имаме общо шест центъра за прием на бежанци, два от центровете са пълни на 104%. Центърът за бежанци в „Овча купел“, където има основно непълнолетни лица, е пълен. Имаме 370 деца в този център. Другият център, който е пълен, е „Враждебна“, основно са млади мъже и тийнейджъри. На този етап няма да се строят нови бежански центрове“, заяви Мариана Тошева.

Според статистиката на Министерството на вътрешните работи (МВР) за последната седмица на 2023 г. в центровете има хора основно от Сирия - над 82%. На следващо място са бежанците от Афганистан, но те са значително по-малко.

При капацитет близо 3600 места, които според Тошева са крайно недостатъчни, към 24 декември са настанени 2736 души. Капацитетът на центровете на МВР от 1060 места е запълнен почти 30%.

Според председателя на ДАБ условията в центровете трябва да се подобрят.

От статистиката на МВР се вижда, че от началото на 2023 г. до 24 декември са задържани 3768 граждани на трети страни, от които 1785 на вход и 1983 на изход без регистрация. Тези, които са установени във вътрешността на страната, т.е. не са задържани при опит да влязат, са 14 744 граждани на трети страни. Между тях също преобладават хората от Сирия - над 50%, от Афганистан - 32.5%, и от Мароко - 11%.

Дъблинското споразумение - не работи, трябва нов механизъм

Председателят на ДАБ смята, че Дъблинското споразумение, според което мигранти се връщат в страната, в която за първи път са били регистрирани, не работи, но през годината България е изпълнявала условията по него.

„6000 е ориентировъчна бройка на лица, които са минали през България вече и са заминали за Австрия. Тези 6000 лица условно подлежат на връщане по сега действащия регламент. „На тези лица са им снети данни, пръстови отпечатъци в България и затова те се водят като регистрирани първо тук."

От момента, в който България потвърди, че може да върне едно лице, Австрия имала 6 месеца да установи това лице и да върне лицето в България. Това са детайли, които не се чуха, но са много важни, затова се говори за системата „Дъблин“, която не работи, каза още Тошева.

„Тази система не работи успешно, особено при миграционен натиск, и затова се налага да се разработи механизъм за солидарност. Този механизъм е за страна членка, която не желае да приема такива бежанци, а солидарно да осигуряват финансовия ресурс на държавите на първа линия, трябва да имаме финансов ресурс за адекватни условия на прием“, смята още Тошева.

 

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини