Най-убедително на немски език дебатират Лия и Гизем от ЕГ „Христо Ботев“ – Кърджали

На 17.04.2018 г. в град Стара Загора се проведоха регионалните финали на дебатите по немскиезик, част от международния проект „Jugenddebattiert“. Право на участие имаха единствено победителите от училищните кръгове по дебати от Езиковите гимназии в Пловдив, Стара Загора, Хасково и Кърджали.

Лия Стамболиева и Гизем Сюлейман от XI клас представиха по безапелационен начин ЕГ „Христо Ботев“ град Кърджали, след като и двете преминаха полуфинала по темата „Трябва ли момичетата имомчетата да бъдат разделяни в определени учебни часове“.

С блестяща откриваща реч, задълбочена аргументация, високо ниво на убедителност и отличен изказ на немски език, двете единадесетокласнички спечелиха мястото си на финала, на който, задно с конкурентите си от езиковите гимназии в Пловдив и Стара Загора, дебатираха по трудната обществена тема за наказанието на хората, които пускат фалшиви новини.

Журито, в състав Йорг Каснер, консултант към Немската служба за академичен обмен, Ингрид Вендлер – регионален методист и доброволката от Германия Инеке Фехт, имаше нелеката задача да определят двамата най-добри дебатьори в Централна България, които ще вземат участие през май в тренировъчен дебатьорски лагер в София. За гордост на Еиковата гимназия сред победителите бе Лия Стамболиева, която получи отлична обратна връзка от г-н Каснер. Той високо оцени аргументацията и отношението ѝ по важни и актуални теми за училището и обществото.

В подготовката на Лия и Гизем за състезанието се включиха  доброволката от Германия  по програма „Kulturweit“ Джойс Aндре, преподавателят по немски език Нигяр Наим и ръководителят на клуб „Дебати“ в училището Марина Димова.

Международният проект „Младежки дебати на немски език“ съществува в страните от Централна Европа, Русия и Прибалтика и се организира от Гьоте-Институт, Централната служба за обучение в чужбина към Външното министерство на Германия и няколко фондации.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини