Ти – Слово Българско – бъди благословено!

24.май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност

Денят, в който зрелостниците от Езикова гимназия „Христо Ботев“ за последен път прекрачват прага на своето училище, за да поставят ново начало в житейския си път.

В майското утро родители, учители и гости се събраха в двора на Гимназията, за да изпратят тържествено поредния випуск 2023, който остави трайни следи в над 100- годишната ú история. Зазвучаха думи на благодарност, радост, равносметка, сълзи изпълниха очите на абитуриентите.

Директорът на ЕГ „Христо Ботев“ госпожа Даниела Павлова  поздрави дванайсетокласниците със завършването и с празника на духовността – 24. май и им пожела да бъдат борбени и отговорни, да пазят жив Ботевия дух и прекрасните спомени от Гимназията. „Бъдете здрави, все така борбени и упорити в реализирането на мечтите си, така както Ботев е следвал идеалите си. Всеки един от вас притежава необятния потенциал да продължи своето развитие в полето на знанията и компетентностите във всяка област, която пожелае.“

С думи на благодарност за неуморния труд, професионализъм и творчески устрем тя се обърна  и към учителите, защото няма успех без подкрепата и професионализма на хората, прокарващи браздите на познанието. „Вие сте стожера и гръбнака на образованието на подрастващите. Продължавайте да отстоявате на ежедневните предизвикателствата и бъдете ментора на вашите ученици за високи постижения и успехи.“

Ширин Сюлейман – директор на дирекция „Хуманитарни дейности“ - прочете Поздравителен адрес от името на д-р инж. Хасан Азис – кмет на община Кърджали и пожела на всички ученици и учители да приемат предизвикателствата на времето и да поддържат искрата на науката, запалена от Кирил и Методий.

Антония Трингова - председател на Обществения съвет към Езиковата гимназия- поздрави зрелостниците от името на родителите и им пожела попътен вятър в следването на техните мечти.

Дойде ред и за награждаване на випуск 2023. Директорът на Гимназията госпожа Павлова връчи награди на изявените през годините на своето обучение 45 абитуриенти с грамота и почетна статуетка за цялостен принос за издигане престижа на Гимназията: На 18 зрелостници бяха дадени стипендии от фирмите „Кяшиф“, „Серта“ България, „Еврохром“ и „Екип Холдинг“.

На прощаване по традиция бе запален и предаден символично огънят на познанието. Абитуриентката Елица Караусева предаде факела на познанието на Теодора Момчилова, която от името на единайсетокласниците обеща, че с гордост ще продължават достойно по пътя на успеха.

Настъпи тържественият момент, в който всички абитуриенти от Випуск 2023 се заклеха, че където и да се намират, ще носят в сърцата си името на Езикова гимназия „Христо Ботев“ и красивия град Кърджали, и се простиха със знамето на училището. А небето се изпълни с десетки балони, символ на свободния летеж на младите хора към висините на необятните хоризонти на новите познания.

По-късно на общоградското тържество кметът на община Кърджали награди изявени ученици от всички училища в града в различни възрастови групи. И тук бяха отличени най-успешните за настоящата учебна година ботевци и получиха награди за многобройните изяви през годината, в които са защитавали не само честта на своето училище, а и са представяли град Кърджали.

За поредна година възпитаник на Гимназията получава стипендия „Кърджали“. Това е зрелостничката Нурджан Ибрямова от XII.Е клас, която през настоящата година е лауреат на националната олимпиада по немски език. Стипендия “Ротари клуб“ получиха Елиф Джеват Али от XII А клас, Даная Спартак Римпопова от XII Д клас и Ива Невелинова Невелинова от XII Е клас.

Сред изявените ученици награди от община Кърджали получиха Гюрхан Селяхтин Азиз от X Е клас, Берин Нуриттин Шабан от IX Б клас, Весела Щерева Добрикова от XI Г клас и Йоана Здравкова Иванова от XI Г клас .

Заслужени отличия и за педагози от Езикова гимназия „Христо Ботев“. На тържествен коктейл кметът на град Кърджали д-р инж.Хасан Азис награди с почетен плакет и грамота учителите Радка Попгеоргиева и Катя Славова за цялостен принос в образованието на Община Кърджали.

Това съобщиха от ръководството на гимназията.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини