Ден на европейските езици в Езиковата гимназия

По традиция възпитаниците на ЕГ „Христо Ботев“ отбелязаха Дена на европейските езици с флашмоб, викторина, състезания и церемония за връчване на сертификати за владеене на английски език

Всяка година на 26. септември се чества Европейският ден на езиците, който е създаден по инициатива на Съвета на Европа през 2001 г. и е подкрепен от Европейската комисия. Европа разполага с истинско езиково съкровище: 24 официални езици и повече от 60  на местни общности, които говорят на регионален или малцинствен език, а също и езиците, на които говорят гражданите с произход от други държави и континенти. 

 Събитието има за цел да подчертае значението на всички езици и култури, да накара хората да осъзнаят предимствата от владеенето им, да насърчи многоезичието и да мотивира европейците да учат чужди езици през целия си живот. Така Европейската комисия насочва общественото внимание към нуждата от изучаване на чужди езици и към популяризирането на културното богатство на Европа. Ежегодно на  тази дата навсякъде в Стария континент се организират различни мероприятия, чрез които се насърчава междукултурното разбирателство. Мисията на ЕГ „Христо Ботев” е да насърчава младите хора да изучават чужди езици, да се развиват в разбирателство и да се възпитават в дух на толерантност.

Най-малките възпитаници на гимназията с профил Немски език направиха флашмоб, представящ немската азбука и думи със значението им на роден език, а най-накрая изписаха думата SPRACHEN (в превод ЕЗИЦИ). Децата взеха участие и в забавна интерактивна игра, старателно подготвена от доброволката Юлия Мантик, която тази година работи в гимназията по Програма „Културвайт“ и заедно предизвикаха забавни емоции и моменти, които мотивираха децата по интересен и увлекателен начин да  изучават чужди езици.

Учениците от паралелките, изучаващи английски език, организираха викторина с въпроси, свързани с езиковото многообразие на ЕС. Изработиха постери с популярни изрази на всичките 24 езика  и отправиха послание към младите хора с израза „Аз знам и мога!“

 В отбелязването на Европейския ден на езиците се включиха и десетокласниците от немските паралелки. Те изготвиха плакати и презентации, свързани с любопитни факти за езиците. Песните на немски език, които учениците пяха, допринесоха за доброто настроение.

Кулминацията на тържественото отбелязване на деня на езиковото многообразие в Европейския съюз беше тържествената церемония за връчване на  Кеймбридж сертификатите на учениците, които успешно положиха изпити за придобиване на ниво за владеене на английски език. От явилите се 11 ученици, един получи сертификат за владеене на английски език на ниво В1 според Европейската езикова рамка, 9 ученици получиха сертификат за ниво С1 и един ученик – Селин Осман от 12Б получи сертификат за валдеене на английски език на най-високото възможно ниво – С2. Г-жа Павлова, директор на Гимназията, поздрави учениците и техните учители и им пожела достойна реализация и нови успехи.

Владеенето на  нa чyжди eзици e cpeд дeceттe нaй-пoпyляpни yмeния, ĸoитo ce изиcĸвaт в пoчти вcяĸa cфepa нa дeйнocт. Чрез езика не само добиваме нови знания, а и разширяваме хоризонта си. Потапяме се в ежедневието, завързваме разговори и контакти. B cъщoтo вpeмe в cъвpeмeнния cвят нeпpeĸъcнaтo нapacтвa тъpceнeтo нa cпeциaлиcти c eзиĸoви пoзнaния, а днес ботевци показаха, че могат да учат и да се забавляват.

Това съобщиха от ръководството на Езиковата гимназия.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини