Министър Найденов откри ловния сезон

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов откри тази сутрин ловния сезон за гургулици, пъдпъдъци, горски бекас, гривяк и обикновена бекасина.

Стартът беше даден в село Венец, община Венец, област Шумен. В откриването участва и заместник-председателят на Комисията по земеделие и гори към Народно събрание Емил Димитров.

Очаквам не по-малко от 60 000 ловци да излязат в деня на откриването на ловния сезон, каза в интервю за Агенция „Фокус” Иван Петков, председател на Националното ловно-рибарско сдружение „Съюз на ловците и риболовците в България”.

Това е началото на ловен сезон 2010/2011 година. Този ловен сезон се очаква по традиция с голям интерес от българските ловци, тъй като първият ден наистина е много емоционален и интересен, отбеляза той.

Подготовката за него започна още преди месец. Ръководството на Националната организация подготви специални методически указания до всички свои структури, в които бяха посочени конкретни ангажименти и отговорности на ръководството на сдруженията и на председателите на дружините, свързани с подготовката на ловния сезон, за да може той да премине при една добра организация и без аварийни случаи, отбеляза Иван Петков.

Тази година откриването на лова съвпада с честването на празника на Националното ловно-рибарско сдружение „Съюз на ловците и риболовците в България” и Дните на лова и дивеча от 6 до 14 август, които традиционно предшестват откриването на ловния сезон.

В цялата страна ловците, техните близки, приятели и симпатизанти и цялата общественост ще отбележат по достоен начин тези дни. Ще бъдат проведени десетки ловни събори, ловни вечеринки, спортни и киноложки прояви, с водосвет и празнични трапези ще бъде чествано откриването на нови ловни домове и хижи, заслони и волиери, спортни комплекси, ще бъдат разселени десетки хиляди птици – яребици, кеклици и фазани, повече от три хиляди ловни дружинки ще почетат традицията с празнични веселия.

Петков призова всички ловци и риболовци да бъдат съзнателни.

Трябва да бдим, да пазим и се борим за запазване единството и целостта на Националното ловно-рибарско сдружение „Съюз на ловците и риболовците в България” като единствен сериозен гарант срещу нечисти посегателства срещу организираното ловно движение и ловът в България. Нашата най-важна задача е ловът да остане достояние на всеки български гражданин, както повелява демократичната традиция, завещана ни от нашите предци преди повече от век, посочва още Петков в призива си към ловците по повод новия ловен сезон.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини