Официално откриха моста „Пеперудата” в парк „Арпезос – Север”

На специална церемония днес официално бе открит пешеходния мост, свързващ двете части на парк „Арпезос – Север” и придобил популярност с името „Пеперудата”, заради архитектурния и конструктивния си облик. Той е един от 5-те обекта, включени в реализацията на проект „Ремонт и рехабилитация на улици и тротоари в град Кърджали”, финансиран по Оперативна програма «Региони в растеж» 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.

Гости на събитието бяха кметът на Кърджали доц. д-р Хасан Азис, председателят на Общинския съвет Юсеин Ахмед, заместник-кметът Тунджай Шюкрю, секретарят на общината Себахатин Риза, представители на строителите и архитектурния и проектантските екипи, изработили проекта за моста, на строителния надзор на обектите.

„Откриването на обектите е с по-късна дата поради независещи от нас като възложители на проекта причини, тъй като на територията на града беше изпълняван и друг проект – така наречения „воден цикъл”. Трябваше да бъдат завършени дейностите по него”, каза ръководителят на проекта инж. Катя Митовска. Тя благодари на ръководството на общината, на строителите и на всички,участвали в реализацията на проекта.

"Решихме да кандидатстваме за строителството на този уникален мост, независимо, че фирмата ни до този момент не беше строила мостове. Трудностите наистина бяха големи. За нас беше предизвикателство самото строителство", каза строителят и президент на фирма „Екип Холдинг” инж. Джевдет Адем. От думите му стана ясно, че в България не се е намерила фирма, която да изпълни конструктивните изисквания за извиване на тръбите. Търсенето на изпълнители в страни като Гърция и Словения също не дало резултат. В крайна сметка голяма фирма от Истанбул изпълнила поръчката.

В приветствието си доц. д-р Хасан Азис благодари на всички участвали в изпълнението на проекта като цяло и на тези изпълнили моста, наречен „Пеперудата”, който по думите му, е един от най-красивите и с художествена стойност мостове, построени в последните десетилетия.

Кметът припомни, че на мястото на парк „Арпезос-Север” и моста, който свързва двете му части, е бил казармен район , обграден с високи стени, намиращ се в центъра на Кърджали. „Благодарение на усилията на ръководството на община Кърджали и Общинския съвет, този район се превърна в един от най-привлекателните райони на Кърджали, където и млади и стари жители и гости на града могат да обитават това пространство за отдих. Особеното на този уникален парк е, че той може да се гледа и отгоре, от високо, със своите две нива, разположени на естествената си денивелация”, каза кметът д-р инж. Хасан Азис.     

По думите му първоначално мостът е трябвало да бъде изпълнен с обикновена гредова конструкция. „Искахме обаче той да носи някакъв символ, да е натоварен с художествена стойност. Разработихме четири различни варианта. За да стигнем до този, който вече е реализиран, благодарение на фирмата, която се справи професионално със строителството. Нарекохме този мост „Пеперудата”, а млади хора вече го наричат и Моста на влюбените”, каза доц. д-р Хасан Азис.

По думите му община Кърджали ще продължава да работи върху обекти, които да разширяват парковата зона в града.

„Това, което ще последва в Парк „Арпезос-Север” , за което имаме готови проекти, е изграждането на амфитеатър , която да бъде една постоянна сцена за различни културни изяви. Предвидено е и обособяването и изграждането в района на парка на скейт парк – нещо, за което много млади хора ме питат. Имаме и идеята да се изградят няколко тенис кортове”, каза кърджалийският градоначалник.  По думите му ще бъде изграден и нов подход  към пасарелката в удобство на майките с колички.

Освен моста „Пеперудата”, останалите завършени и вече в експлоатация обекти от проект „Ремонт и рехабилитация на улици и тротоари в град Кърджали” са по улиците „Екзарх Йосиф” и „Отец Паисий”, „Републиканска”, „Ген. Чернозубов” и „Самуил”, „Райко Жинзифов” и „Христо Данов” в кв. „Възрожденци”, Площад „Хаджи Димитър” и улиците „Иван Вазов”, „Климент Охридски” и „Добруджа” в старата градска част. Общо 6 километра са улиците и тротоарите в Кърджали, на които са  извършени ремонт и рехабилитация, обобщи ръководителят на проекта инж. Катя Митовска.  

Това съобщиха от Община Кърджали.

Снимка-еТВ

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    За
    Запознат
    1 0
    17:47, 20 юли 2023
    Важното, вуйчото намаза! Ще има и за...!
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини