Държавата дари реликварий за мощите на Св. Йоан

Министърът без портфейл Божидар Димитров и кметът на Созопол Панайот Рейзи предадоха на отец Иван от църквата „Св. Георги” новоизработена мощехранителница, предаде репортер на радио „Фокус”-Бургас.

В нея рано сутринта археолозите от Созопол пренесоха откритите на 28 юли мощи на Св. Йоан Предтеча.

Новата мощехранителница е изработена от сребро с позлата от пловдивския майстор Ганчо Ганев. На нея са изобразени християнски символи и сцени от живота на Йоан Предтеча. Има също и надпис, че е дар от премиера Бойко Борисов с дата август 2010.

Мощехранителницата остава в църквата „Св. Георги” в Созопол за поклонение на православните християни до приключване на реставрацията на храма „Свети Кирил и Методий”, където мощите ще бъдат пренесени след това.

Непрекъснато от рано сутрин в църквата „Св. Георги” прииждат християни, за да се докоснат до мощите на светеца. Със своя шеговит стил проф. Божидар Димитров каза, че мощите на Св. Йоан вече са извършили своето първо чудо като са склонили министъра на финансите да отпусне средства за разкопките на остров Св. Иван, където проучванията продължават, въпреки че е известно, че в кризата в момента се реже от всякъде.

На въпрос необходимо ли е било държавата от отпусне средства за тези разкопки, тъй като на този етап проучванията се финансират от норвежкото правителство, министър Божидар Димитров каза, че действително са били необходими средства, защото освен манастирския комплекс на острова има поне още 12 обекта, които също трябва да бъдат проучени – от ранната античност до 19 век.

В църквата Божидар Димитров съобщи, че експерт от Ватикана Михаел Хесеман е потвърдил автентичността на откритите мощи, предвид начина и мястото им на откриване.

Панайот Рейзи благодари на правителството за жестовете, които бяха направени в последно време за Созопол и неговите жители.

„Тази мощехранителница ще остане един прекрасен спомен за Созопол. От сърце и от името на гражданите на Созопол благодаря на премиера и неговото правителство. Надявам се и занапред така бързо да се отзовават на нуждите на града, които са свързани с така наречения поклоннически туризъм, за да може и ние да реагираме и бързо да докараме новия турист в нашия град”, каза Панайот Рейзи.

По думите му тези жестове на правителството показват отговорност и разбиране за значимостта на откритията в древния град. Кметът на Созопол допълни, че е благодарен най-вече за това, че правителството не дели кметовете на общините на ваши и наши, защото самият той не е от правителството на ГЕРБ, а държавата отдели не малко средства за Созопол.

900 000 лв., които държавата отпусна, ще помогнат да продължи археологическият сезон на обекти, които са от изключителна важност за развитието на историческия туризъм, каза Божидар Димитров.

Такива обекти са Плиска, Преслав, Трапезица, Кози грамади, едно новооткрито тракийско светилище, много по-важно и стойностно дори от Перперикон, на остров Св. Иван и на остров Св. Кирик, посочи Димитров.

„Средствата, които правителството отпуска, няма да се профукат, а ще бъдат инвестирани и ще се върнат десетократно. Финансистите отпускат пари, ако имат анализите, че парите ще се върнат”, каза още той.

„Аз съм убеден, че тези пари ще се върнат, особено тези, които са инвестирани в развити туристически райони като Созопол. Всякакви средства за реставрация и консервация и за уреждането на поклоннически и исторически туризъм ще се върнат не десетократно, а стократно”, допълни министър Божидар Димитров.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини