Ловният сезон за едър дивеч започна

Днес се открива ловният сезон за едър дивеч, съобщи на БТА Даниел Тошков - главен секретар на Националното ловно-рибарско сдружение "Съюз на ловците и риболовците в България" (НЛРС-СЛРБ). Денят за размисъл е ловен, а за 2 октомври няма да се утвърждават графици за групов лов на дива свиня. Тя е най-масовият едър дивеч по българските ловни полета.

Африканската чума по свинете остави своя негативен отпечатък върху състоянието на запасите на дивата свиня в много региони на страната, отчитат от НЛРС - СЛРБ. Числеността на вида е над два пъти по-ниска в сравнение със запасите през пролетта на 2018 г.

През миналата година констатираните случаи на африканска чума по свинете у нас са 253, а общият брой на заразените с вируса диви свине е 518. През 2020 г. установените случаи са били над 530, а дивите свине с положителна проба - над 1700. Мерките за биосигурност по време на лов все още са в сила, както и стимулите, изплащани от държавата за намерена, или за отстреляна по време на индивидуален лов дива свиня, посочват от националното ловно сдружение.

Благороден елен се стопанисва в 96 от общо 138 сдружения - членове на НЛРС - СЛРБ. Традиционно най-високи са запасите в Североизточна България, въпреки че като цяло е регистриран спад с 1,6 на сто в числеността на вида. Бракониерството е причината за ниските запаси в по-голямата част от страната, където са налице подходящи местообитания, отчитат от НЛРС - СЛРБ.

Пролетните запаси на елен - лопатар са се увеличили с 6,3% и чувствително надхвърлят три хиляди индивида. С 1,7 процента е нараснал и броят на сърните. Горската красавица е била засегната през последните две години от болестта син език, заедно с други представители на сем. Еленови и домашни животни в областите Враца, Перник, Видин, Ловеч и Кърджали. Поради това на места се забелязва осезаем спад в числеността на вида.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Бъ
    бъзз
    4 -1
    11:22, 1 окт 2022
    Започват убийствата!
    Жалко!
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини