Ден на философията в ЕГ „Христо Ботев“

С честването на Деня на философията всяка година в  ЕГ „Христо Ботев“ подчертават непреходната стойност на знанието за развитието на човешката мисъл, за всяка култура и за отделния отделен човек. Превърнало  се в традиция,   отбелязването на „деня на мъдростта“ е в унисон със световното му честване под егидата на ЮНЕСКО, а  Езиковата гимназия е член на този елитен клуб повече  от 20 години.

Празникът на философията предизвика деветокласниците от немските паралелки да потърсят заедно отговори на вечните въпроси, а именно какъв е смисълът на живота и какво означава истинското щастие. Събитието беше открито с кратък филм за възникването на философията и за основателите на тази наука. Това вдъхнови младите ботевци  да влезнат в ролята на мъдреци и да разсъждават над вечноактуални теми.Актовата зала на училището се превърна в арена на тяхното съревнование. Учениците се превъплътиха в образите на антични философи, средновековни мислители и съвременни интелектуалци. Те  имаха отговорността да се справят с общо пет предизвикателства, съчетавайки древните мъдрости със съвременните технологии. Тази година за първи път учениците от 9Г, 9Д и 9Е изучават предмета на немски език. Това не им попречи да се справят отлично с игрите за памет, в които трябваше да покажат умението си за работа с философски понятия на немски.Освен познания, деветокласниците демонстрираха отлични актьорски умения, като представиха артистичен прочит на философски текст. Превъплъщенията на учениците бяха оценени от компетентно жури съставено от класните им ръководители - Катерина Дикмева, Райна Запрянова и Рада Ангелова. Председател на журито беше госпожа Даниела Павлова, директор на Гимназията. Знанията и актьорските заложби не бяха всичко, с което учениците впечатлиха комисията,показаха  бързина и сръчност в игра за нареждане на пъзeли, а изображенията, които се получиха, бяха  фрески на Микеланджело от Сикстинската капела  във Ватикана. Съревнованието между трите отбора завърши с Колелото на времето  и с извода, че в света на технологиите повече от всякога имаме нужда от философията, за да ни напътства, да ни мотивира да мислим критично и  да ни напомня за свободната ни воля.

Всички участници бяха поздравени от госпожа Павлова, която остана силно впечатлена от знанията на деветокласниците, тяхната креативност и високата им мотивация. Класните ръководители на паралелките също поднесоха своите адмирации както към учениците, така и към организатора на събитието – госпожа Марина Димова, старши учител по философия, която пожела на младите философи  вдъхновение, висока мотивация и творческо мислене.

Това съобщиха от ръководството на гимназията.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини