Откриват обновения площад "Хаджи Димитър" в Кърджали

Изображение 1 от 3

  На 2 май /четвъртък/ от 10.00 часа ще се състои официална церемония по откриване на обект „Реконструкция и благоустрояване на част от площад „Хаджи Димитър“ и обособяването му в „синьо-зелен остров“.

  Обект „Реконструкция и благоустрояване на част от площад „Хаджи Димитър“ и обособяването му в „синьо-зелен остров“” е един от обектите на интервенция по проект „Прилагане на иновативни мерки за смекчаване и адаптация към изменението на климата в общините на Република България“, финансиран по Програма „Опазване на околната среда и климатичните промени“  на Европейското икономическо пространство(ЕИП).

  Водещ партньор по проекта е Националният доверителен екофонд. Партньор от страна на донорите е Асоциацията на местните и регионални власти (KS) в Норвегия в сътрудничество със Западно-Норвежкия изследователски институт. Партньорите в България са осем общини: Бургас, Варна, Кърджали, Пловдив, Русе, Сливен, Стара Загора и София – град.

  Целта на проекта бе да подобри капацитета на местните власти да планират и идентифицират креативни и иновативни решения за градско развитие и да ги изпълнят, за да смекчат въздействието върху и се адаптират към климатичните промени. Във всяка от осемте общини се реализира по един иновативен пилотен инвестиционен проект. Тези дребно мащабни инфраструктурни мерки са специфични и съответстващи на конкретните условия за конкретното населено място.

  В Община Кърджали целта на инфраструктурната мярка  „Адаптация на синьо-зелената инфраструктура в стара градска част на град Кърджали към ефектите от измененията на климата” е разширяване на синьо-зелената инфраструктура в старата част на град Кърджали. Чрез изпълнението на инфраструктурната мярка  се разшири синьо-зелената инфраструктура в старата част на град Кърджали, създаде се възможност за преодоляване на ефекта на „топлинния остров” в тази част на града. Също така се изгради система за  съхраняване и използване на дъждовните води с цел последващо използване.

  Продължителността на проекта бе 46 месеца с общ бюджет до 2,8 милиона евро, като максималната стойност на мерките за Община Кърджали възлиза на 265 254 евро. Стойността на инфраструктурната мярка е 290 920 лева без ДДС, с изпълнител „Караман“ ООД.

  Това съобщиха от ПРесслужбата на Общинска администрация-Кърджали.

  Снимки:Мохамед Расим

             

  Източник: Kardjali.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

  Още новини

  Последни новини