Забраната да се рекламира хазарт срещна силен отпор от засегнатия бизнес

Това е целенасочен натиск върху медиите предизборно, предупреждават журналисти

Пълната забрана на рекламата на хазартни игри в медиите няма да постигне целта за ограничаване на хазарта и зависимостите от него. Със сигурност това, което ще се случи, е разрастване на сивия сектор през нелицензирани сайтове, което не защитава нито потребителите, нито постъпленията в бюджета от данъци и такси за хазартна дейност.

Това предупреждават от Българската асоциация за хазартни дейности по повод спешното вкарване и гласуване на първо четене на промени в Закона за хазарта в парламента дни преди той да излезе във ваканция преди изборите. Във вторник Народното събрание ще заседава извънредно, за да приеме окончателно законовите промени.  А те предвиждат пълна забрана на рекламата на хазартни игри в радио и тв програми, на обществени места, върху фасади на сгради, както и в печатни и електронни медии. Изключение се предвижда за реклама на хазартни игри върху билбордове не по-малко от 100 метра от училища, върху игралните зали и казина, върху спортна екипировка и съоръжения, спортни зали, стадиони и басейни.

Засегнатите от промяна в закона за хазарта бизнеси настояват депутатите да преосмислят решението си и да проведат обсъждане какви работещи мерки за ограничаване на рекламата да се вземат, така че да бъдат защитени уязвимите групи.

От Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори посочват, че въвеждането на пълна забрана за рекламиране на хазартни игри в средата на годината е удар по финансовата независимост на медиите, тъй като този сектор има голям дял в рекламните бюджети. Това от своя страна ще има пряк резултат до достъпа на потребителите до спортно и качествено публицистично съдържание.

„Това е целенасочен натиск върху медиите. Като ги лишаваш от източник на приходи, ги правиш по-слаби, а това може би е опит да бъдат по-лесно контролирани. Някой облечен във власт иска да нанесе удар на свободата на медиите“, коментира днес пред Нова тв журналистът от „24 часа“ Самуил Огнянов.

Подобни промени би трябвало да се въвеждат в началото на финансовата година, като далеч преди това се обсъдят със засегнатите страни, за да има достатъчен хоризонт да се търси друг приходоизточник, посочват от асоциацията на радио и телевизионнте оператори. Едно от най-големите притеснения на хазартните оператори и телевизиите е какво ще се случи с вече планираните бюджети и сключени рекламни договори за предстоящото Европейско футболно първенство.

Големият губещ от забраната ще бъдат българските електронни медии и сайтове, защото парите за реклама на хазартни игри ще се насочат към социалните мрежи, чуждестранните сайтове и анонимните сайтове, е позицията на Нетинфо - компания, която развива и поддържа информационни и портални уебсайтове. От компанията посочват, че социалните мрежи като Фейсбук, Инстаграм, Вайбър не подлежат на рестрикциите, които искат да гласуват депутатите.

Спортни клубове и федерации също се обявиха срещу пълната забрана на хазарта в радио и телевизии. „Хазартните фирми дават повече пари за развитие на спорта, отколкото Министерството на спорта. Забраната да се рекламира в медии ще се отрази и на рекламирането в спортните клубове и федерации. Как ще се компенсират парите за спорт?", попита пред Нова тв Любомир Ганев, президент на Българската федерация по волейбол.

 

Източник: http://www.segabg.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ха
    хахахаха
    3 0
    19:29, 29 апр 2024
    Ха сега да ви видя.Много подкрепям забраната за реклама на хазарта.Не знам кой я предложи, но браво. То канали се излъчват за населението само за пропаганда и реклама.Ако сега забранят и рекламите на лекаства ще бъде просто супер.То нищо не дават интересно по тия телевизии.Не знам как им позволяват толкова реклами да излъчват.Човек забравя какво е гледал.Отвращението ми от нашите големи медии е пълно. Ревнали са всички в хор. Я да си намалят малко заплатите че легенди чуваме какви пари вземали ....
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини