Изследователка разпространява „Словото” на Ататюрк из целите Балкани

Изследователката доц.Несрин Къратлъ си е поставила за цел да разпространи в библиотеките на целите Балкани „Словото”/ Nutuk/на Бащата на турците Мустафа Кемал Ататюрк.Тя е една от инициаторките речите на Ататюрк да бъдат отново издадени с цел да се разпространяват в т.нар.Турски свят. Несрин Къратлъ,която е родом от пловдивското село Устина избра Кърджалийско за да започне своята инициатива. Тя раздаде от „Словото” на местни читалища, които са жадни за нови книги.

За Кърджали бг вести изследователката сподели,че книгата започва с речта на Бащата на турците произнесена в Анкара на 15 октомври 1927 г.Това става на Втората конференция на Народната партия. Ататюрк говори пред делегатите в продължение на 6 дни по три часа и половина. ”Словото” се опира на исторически аргументи. Записано е от самия основател на Турската държава на османотурски. Едва през 1934 г. е пренаписано на новия литературен турски език. Несрин Къратлъ подчертава: Словото не е изследване на историк, който изследва документи за да разбере реалността, а от човек решен да пише история.  Nutuk е написаната в реалността история от Ататюрк, подчертава Несрин Къратлъ. Тя сочи,че Бащата на турците е работил изцяло за народа и това е видимо от „Словото”. Ататюрк формулира националните ценности от позициите на държавник,лидер,военен командир.

Nutuk е светлина за бъдещето на турците ,обобщава Несрин Къратлъ.

Тя сочи,че „Словото” излиза първоначално в три тома.През 1938 г.се събира в един.В 1981-1984 г.има издание на правителството.Настоящата книга е дело на Изследователския център „Ататюрк”.

Книгата е подарък от Ülkü Ocakları Egitim ve Kültür Vakfı.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини