Кърджали се включи в дарителска акция на книги на български за училището към българската Екзархия в Истанбул, инициатор е Несрин Къратлъ

Изображение 1 от 4

    Кърджали се включи в дарителска акция на книги и учебници  на български за първия учебен ден за училището към българската Екзархия в мегаполиса Истанбул, като инициатор е общественичката Несрин Къратлъ. Книжки на български за децата изпрати директорката на Регионалната библиотека „Н.Й.Вапцаров” Елисавета Кехайова. Книги дариха и граждани,както и от с.Мост. Учебници дадоха и от гимназията в Черноочене. За библиотеката на Екзархията дарение направиха и от Североизточна България. Предоставени бяха книги от писателя Хасан Ефраимов от Добрич, който пише само на български.

      Инициаторката Несрин Къратлъ закупи със свои средства буквари и учебни тетрадки и ги предостави на децата от школото. Това е нейна четвърта дарителска инициатива. Дарявала е книги и учебници и през 2019 и 2020 г.

     В българското училище към Екзархията се обучават 50 деца. Те са както местни българчета, така и деца на изселници.

      Несрин Къратлъ е изселничка от с.Устина от България. Каузата й е да помага за изучаване на майчиния език. В Кърджалийско тя посети и дари с книги на турски език училища и библиотеки. Общо 15 000 книжки получиха децата в смесените райони в нашата страна от нея.

      Дарих книгите на българското училище в Истанбул, защото има много българи, които не знаят майчиния си език. Делото на братята Кирил и Методий е свято и трябва да се продължава. Българската азбука за мен е първата, положила началото на културата ми. Имам два езика-майчин и на Майка България, сподели за Кърджали бг вести Несрин Къратлъ.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Още новини

    Последни новини