2 °C

Голямо дарение от книги за Ататюрк направи на културните институти в Кърджали доц.Несрин Къратлъ

Изображение 1 от 6

  Голямо дарение от книги за Мустафа Кемал Ататюрк направи за културните институти в Кърджали доц.Несрин Къратлъ. Тя дари на Регионалната библиотека „Никола Йонков Вапцаров”, на Народно читалище „Юмер Лютви” и читалищата в областта „Словото” на Бащата на турците, както и основното изследване на идеологията на кемализма „Наръчник на кемалистката мисъл”. ”Наръчникът” е издаден през 2001 г.в Анкара на български език. Книгата достигна до почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган и до главният мюфтия д-р Мустафа Алиш Хаджъ,както и до редица български учени.

   За Кърджали бг вести Несрин Къратлъ сподели, че в годините преди демократичните промени отношението към Мустафа Кемал Ататюрк е било изключително положително. За съжаление сега малко се знае за неговите връзки с нашата страна. Според изследвания на доц.Къратлъ Мустафа Кемал има основната роля за привличането на страната ни в Тройния съюз през Първата световна война. Има и връзка с Ардино. По време на войната мюфтията на родопския град Вехби Хасан събира от вярващите 5000 жълтици и с муле ги носи в помощ на армията на Мустафа Кемал Ататюрк.

    По време на срещата  с директора на Регионалната библиотека Елисавета Кехайова бе обсъдена възможността за съвместни инициативи. Елисавета Кехайова прояви интерес към художествена литература на турски, която се търси от читатели. От своя страна доц.Къратлъ проучи възможността да отнесе на училището на българската общност в Истанбул детски книжки. Елисавета Кехайова направи дарение от литература за най-малките  българчетата в мегаполиса.

    В НЧ”Юмер Лютви” дарението бе прието от художествения ръководител  Себихат Неджиб.

    Несрин Къратлъ донесе за децата-читатели в областта и 100 екземпляра от книжката „Детски смешки” от писателя Нихат Алтънок. Той е изселник от Ардино. Автор е на над 20 книги. Преподавател е по руски. Бил е преводач в много международни срещи.

  Георги Кулов

  Източник: Kardjali.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (6)

  • 1
   Са
   Сание Сютлю
   1 -1
   10:21, 20 ное 2020
   Несрин Сипахи няма завършено средно образование ! Присвоила си е титлите доцент и професор ! Едновременно се подвизава под фалшиви профили и клевети видни личности , които са я уличили ! Аз също я улучих , като изисках документ от Министерства на Образованието ! Несрин Сипахи не завършила университет нито в Турция , нито в България ! Георги Кулов пише невярна информация , която не му прави чест !
   • Гю
    Гюнай
    1 0
    13:21, 20 ное 2020
    Автора вярно ли е?
  • 2
   Ив
   Иван
   0 -1
   17:40, 20 ное 2020
   Нима е възможно!?
  • 3
   Hi
   Hikmet Efrahim:
   0 0
   09:54, 21 ное 2020
   Искренни поздравления Nesrin Sipahi Kıratlı! Човек дори и да се бори за езика, четмото и писмото си - и да получи кал.../това е характерно само за нашия свят!
   • Са
    Сание Сютлю
    0 0
    14:53, 21 ное 2020
    Език , четмо и писмо се преподават и от хора със ценз ( педагози ) ! Те са светлината за истината , а не за фалш и реклама на лице , като Несрин Сипахи , която тръби наляво и надясно , че е доцент и професор !Исползвайки тия титли , които ги няма тя разпространява “ четмото “ според вас ! Бихте ли допуснали в къщата си крадец ? Именно лицето е крадец на титли , които ги няма ! Винаги ще бъда изправена срещу такива лъжци ! Аз ценя труда на истинските педагози а , не на псевдо !
  • 4
   Са
   Сание Сютлю
   0 0
   14:57, 21 ное 2020
   Несрин Сипахи е една самозванка и крадец на титли , ако ме опровергае и покаже дипломи , лично ще и се извиня ! Престанете да толерирате една самозванка , дори и да подарява книги , не може да и скрие шарлатанството ! Докато съм жива , ще бъда Трън за всички , които си позволяват това !

  Хороскоп за 16.01.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Денят ви ще премине по-леко, наситен с приятни емоции и срещи. Ще ви се отдава без затруднения да решавате въпроси от професионален, обществен и личен характер. С колегите си бъде коректни, както и с всеки друг, ако искате да приключите навреме и без нежелани последствия общите ви задачи.
  16 яну 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Несвойствени за вас занимания ще отнемат част от времето ви, но няма да съжалявате. Добри попадения в сферата на недвижимите имоти, както и в рекламата и бизнеса, като цяло. Нищо не е случайно, за успеха си сте работили много, днес ще берете плодовете от този труд. Движете се повече и общувайте с приятни хора.
  16 яну 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Денят ви ще е успешен и наситен с преживявания. Преуморявате се с работа, но има защо. Ще получите добра оценка и предложение за промяна на работното място. Финансовите придобивки ще ви радват, а също и доверието на хората към вас. Ще получите нови възможности за реализация и социален възход.
  16 яну 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Отнасяйте се с разбиране към градивната критика по ваш адрес. Със сигурност има какво да научите за себе си, въпреки опита и квалификацията ви. Истина е, че имате повече разходи през тези дни, но по-важно е, че ги правите с желание – за подаръци и други удоволствия. Настроението ви в никакъв случай няма да пострада.
  16 яну 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Имате върху какво да се съсредоточите, за това ще си спестите излишните приказки. Отдадени на работата си, ще се вглеждате в променящите се бързо събития и ще търсите своето място в тях. Няма да ви бъде трудно, с логичното си мислене и действия бързо ще си осигурите добри позиции.
  16 яну 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Активността ви ще ускори развоя на делата, насочвайки събитията в благоприятна за вас посока. В общуванията си бъдете търпеливи и не създавайте напрежение на хората, които не се отличават с вашите качества. По-възрастен човек ще ви заяви намеренията си относно предстоящо събитие.
  16 яну 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Днес сте особено привлекателни за околните, чувството ви за хумор и младежкото ви излъчване до голяма степен ще ви помогнат в деловите ви срещи. Дори по време на напрегнати преговори успявате деликатно да разведрите обстановката.
  16 яну 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Готовността ви да сте полезни и добрата ви подготовка, ще направят възможно постигането на всичко, с което се захванете днес. Ще получите потвърждение на казаното много скоро. Смелите ви ходове и вниманието на което се радвате, ще доведат до положителни развития в живота ви.
  16 яну 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Динамичен ден, който в края си може да стане и уморителен. Ще се поздравите с постигнато разбирателство с хора от обкръжението ви. Други от вас ще засилят общуването си с колеги и познати, помагайки им да подобрят душевното си равновесие. Силни сте и внушавате доверие и надежда, когато го желаете.
  16 яну 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Възползвайте се от собствената си изобретателност. Можете да бъдете доволни от себе си по отношение на деловите си ангажименти и това няма да е случайно. Стремете се към повече прозрачност във взаимоотношенията си с хората около вас. Забравете миналото и се съсредоточете върху настоящето.
  16 яну 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Поставяте си постижими цели, които няма да ви затруднят. Успявайки в намеренията си, ще подобрите вярата в собствените си сили, а с нея и мотивацията си да продължите напред. За награда ще изживеете вълнуващи мигове с човек, когото харесвате. Също така ще се ползвате от услугите на тези, които ви обичат.
  16 яну 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Здравословното и физическото ви състояние е отлично. Започвате добре новата работна седмица, имате много нови планове, върху които съсредоточавате усилията си. Напрежение е възможно да се появи от страна на интимния ви партньор, затова бъдете внимателни. Вие сте решаваща страна в случая.
  16 яну 2021
  Последни новини