Голямо дарение от книги за Ататюрк направи на културните институти в Кърджали доц.Несрин Къратлъ

Изображение 1 от 6

    Голямо дарение от книги за Мустафа Кемал Ататюрк направи за културните институти в Кърджали доц.Несрин Къратлъ. Тя дари на Регионалната библиотека „Никола Йонков Вапцаров”, на Народно читалище „Юмер Лютви” и читалищата в областта „Словото” на Бащата на турците, както и основното изследване на идеологията на кемализма „Наръчник на кемалистката мисъл”. ”Наръчникът” е издаден през 2001 г.в Анкара на български език. Книгата достигна до почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган и до главният мюфтия д-р Мустафа Алиш Хаджъ,както и до редица български учени.

     За Кърджали бг вести Несрин Къратлъ сподели, че в годините преди демократичните промени отношението към Мустафа Кемал Ататюрк е било изключително положително. За съжаление сега малко се знае за неговите връзки с нашата страна. Според изследвания на доц.Къратлъ Мустафа Кемал има основната роля за привличането на страната ни в Тройния съюз през Първата световна война. Има и връзка с Ардино. По време на войната мюфтията на родопския град Вехби Хасан събира от вярващите 5000 жълтици и с муле ги носи в помощ на армията на Мустафа Кемал Ататюрк.

      По време на срещата  с директора на Регионалната библиотека Елисавета Кехайова бе обсъдена възможността за съвместни инициативи. Елисавета Кехайова прояви интерес към художествена литература на турски, която се търси от читатели. От своя страна доц.Къратлъ проучи възможността да отнесе на училището на българската общност в Истанбул детски книжки. Елисавета Кехайова направи дарение от литература за най-малките  българчетата в мегаполиса.

      В НЧ”Юмер Лютви” дарението бе прието от художествения ръководител  Себихат Неджиб.

      Несрин Къратлъ донесе за децата-читатели в областта и 100 екземпляра от книжката „Детски смешки” от писателя Нихат Алтънок. Той е изселник от Ардино. Автор е на над 20 книги. Преподавател е по руски. Бил е преводач в много международни срещи.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (6)

    • 1
      Са
      Сание Сютлю
      1 -1
      10:21, 20 ное 2020
      Несрин Сипахи няма завършено средно образование ! Присвоила си е титлите доцент и професор ! Едновременно се подвизава под фалшиви профили и клевети видни личности , които са я уличили ! Аз също я улучих , като изисках документ от Министерства на Образованието ! Несрин Сипахи не завършила университет нито в Турция , нито в България ! Георги Кулов пише невярна информация , която не му прави чест !
      • Гю
        Гюнай
        1 0
        13:21, 20 ное 2020
        Автора вярно ли е?
    • 2
      Ив
      Иван
      0 -1
      17:40, 20 ное 2020
      Нима е възможно!?
    • 3
      Hi
      Hikmet Efrahim:
      0 0
      09:54, 21 ное 2020
      Искренни поздравления Nesrin Sipahi Kıratlı! Човек дори и да се бори за езика, четмото и писмото си - и да получи кал.../това е характерно само за нашия свят!
      • Са
        Сание Сютлю
        0 0
        14:53, 21 ное 2020
        Език , четмо и писмо се преподават и от хора със ценз ( педагози ) ! Те са светлината за истината , а не за фалш и реклама на лице , като Несрин Сипахи , която тръби наляво и надясно , че е доцент и професор !Исползвайки тия титли , които ги няма тя разпространява “ четмото “ според вас ! Бихте ли допуснали в къщата си крадец ? Именно лицето е крадец на титли , които ги няма ! Винаги ще бъда изправена срещу такива лъжци ! Аз ценя труда на истинските педагози а , не на псевдо !
    • 4
      Са
      Сание Сютлю
      0 0
      14:57, 21 ное 2020
      Несрин Сипахи е една самозванка и крадец на титли , ако ме опровергае и покаже дипломи , лично ще и се извиня ! Престанете да толерирате една самозванка , дори и да подарява книги , не може да и скрие шарлатанството ! Докато съм жива , ще бъда Трън за всички , които си позволяват това !

    Още новини

    Последни новини