Децата в Източните Родопи отбелязват Деня на майчиния език,в Черноочене гостува изследователката Несрин Къратлъ

Изображение 1 от 2

    Децата в Източните Родопи отбелязват Деня на майчиния език.По голямата част от тържествата се състояха вчера.За днес са отложени проявите в НЧ”Юмер Лютви” в Кърджали. Очакват генералният консул на Р Турция в Пловдив   Корхан Кюнгерю.

    За поредна година децата от Чернооченско отбелязаха 21 февруари – Международен ден на майчиния език.

    Около 400 ученика от 1-ви до 7-ми клас в училищата на територията на община Черноочене учат майчин турски език.

    Средно училище „Христо Смирненски“ в централното село на общината е от редките в региона където всички около 320 възпитаници в основно образователната степен учат майчин език.

    От училищното ръководство на СУ „Христо Смирненски“ в Черноочене заявиха, че отбелязването на Международния ден на майчиния език предизвиква интерес сред учениците.

    По този начин мотивираме децата сами да намерят пътя към солидарността и да водят диалог, основан на разбирателство и толерантност, казват ръководителите на учебните заведения.

    Гост на тържеството в Черноочене бе изследователката Несрин Къратлъ от Истанбул.Тя е родом от с.Устина ,Пловдивско.От години идва в Кърджалийско и подарява на училища детски градини и читалища книги на турски език.Обиколила е почти цялата Кърджалийска област, като е подарила над 15 000 книги на турски език.

    Ататюрк казва, че турският език е един от най-красивите и най-богатите езици в света. Това е език с много висока изразителна способност. Сякаш борд на учените разгледа и създаде този език.Това заяви пред учениците в Черноочене Несрин Къратлъ. Тя подчерта за Кърджали бг вести,че турците в Турция си имат Ататюрк,а тези в България и Левски. Успяваме,когато следваме заветите им,подчерта изследователката.

    Тя бе приятно изненадана от учителите в гимназията в Черноочене.Ангел Ташев подари История на България ,а Яна Делчева буквари със заръката да ги отнесе в българското училище в Истанбул.

    Празникът на 21 февруари е посветен на опазването на езиковото и културно многообразие по света. Международният ден на майчиния език се отбелязва за пръв път през 2000 г. като всяка поредна година честването има различен акцент.

    И тази година Ардино отбеляза Международния ден на майчиния език - 21 февруари, в условията на пандемия от COVID-19 и без масови мероприятия. Събитието се проведе в салона на читалище „Родопска искра“ без публика.

    В празничната програма, посветена на опазването на езиковото и културно многообразие, се включиха ученици от Ардино, изучаващи турски език като майчин. Тя започна със стихотворение, поднесено от Алиса Туран. Енда, Ниляй и Дамла представиха популярната песен „Orda bir köy var“.

    Енес, Ефе, Мерт, Туна и Хаканизрецитираха стихотворения от творчеството на местния поет Али Дурмуш. В празничната програма се включиха и изключително талантливите сестри Букет и Бурчин, които представиха една красива песен. Празникът завърши с автентичен танц.

    „Всяка инициатива за насърчаване и разпространение на майчиния език е не само част от езиковото многообразие, но и пособие за повишаване на осведомителността относно езиковите и културни традиции по света и вдъхновява солидарност, основана на разбиране, толерантност и диалог.Община Ардино подхожда отговорно към проблемите по изучаването и популяризирането на майчиния/турски език. Въпреки законовите и организационни пречки учебният предмет „Майчин/турски език“ се изучава в общинските училища и извънучилищни учреждения. Като родители сме отговорни да предадем това богатство на децата си. А ние като ръководство на община Ардино ще продължаваме да създаваме условия за изучаване на майчиния език.От името на ръководството на община Ардино и от мое име Ви поздравявам най-сърдечно по случай 21 февруари – Международен ден на майчиния език“, заяви кметът на община Ардино инж. Изет Шабанв приветствието си по повод Международния ден на майчиния език – 21 февруари. Той поздрави децата и техните ръководители, изрази удовлетворение от факта, че са подготвили чудесна програма.

    Денят на майчиния език се чества ежегодно по света от 2000 година насам с цел да се покаже значимостта на изучаването и използването на майчин език, както и да насърчи многоезичието и културното разнообразие.

     В Деня на майчиния език кметът на община Крумовград  Себихан Мехмед награди  участниците в онлайн  конкурса за изпълнение на стихотворение, авторско стихотворение и песен, на майчин и/или предпочитан език, по повод Деня на майчиния език – 21 февруари, организиран от общината Крумовград.

    В конкурса с индивидуални и групови видео изпълнения на стихотворения и песни за родината, за родния край, за езика, за майката, изпълнени на български, турски, руски, английски език, участваха повече от 80 деца и ученици от детски градини, училища и читалища от общината. Ученици се включиха в конкурса и със свои стихотворения за буквите и родината.

    Интерес към проявата проявиха две българчета на 2 и 6 г. от Чикаго, с изпълнение на стихотворение за родния край.

    Най-малката участничка в конкурса 3 г. Сиана Дуралиева от ДГ „Ю.Гагарин“-Крумовград рецитира пред всички стих. „Родна стряха“ от Ран Босилек.

    Журито бе особено затруднено с оценяването, защото всички  участниците са положили много труд и ентусиазъм, за да покажат красотата на своя майчин език и на език, който изучават с голямо желание.

    Кметът на общината благодари за участието на всички деца и ученици, на техните учители и родители и пожела  много здраве, радост и успехи  в усвояването на майчиния и други езици.

     Кърджали бг вести

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини