100 превода на Корана на турски подари на Мюсюлманското училище и момчилградчани доц.Несрин Къратлъ

  100 превода на Корана на турски език подари на Средното мюсюлманско училище в Момчилград и на момчилградчани известната радетелка за изучаване на майчин език доц.Несрин Къратлъ от Истанбул. Несрин Къратлъ,която е с корени от с.Устина ,Пловдивско посети Момчилград в края на свещения за мюсюлманите месец Рамазан. Тя проучи възможността за подпомагане на изучаването на турски език в училищата на общината. Има среща с зам.-кмета по образованието Гюлизар Исмаил.

  В Момчилград има 4 училища и в нито едно не се изучава майчин език. Часовете в селата намаляват, като в момента турски се изучава само в 4 школа, каза за Кърджали бг вести доц.Несрин Къратлъ. Според нея сме свидетели на феномен-създава се нов език с българо-турска лексика. Тя смята, че това прави ролята на преподавателите по турски език изключително отговорна.

  Несрин Къратлъ е обиколила всички училища в областта. Подарила е над 15 000 книги на школа, детски градини и читалища. Смята при следващото си идване в Източните Родопи да предостави на децата, изучаващи майчин език своя стихосбирка.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Въ
    Въпрос
    2 0
    15:37, 2 май 2022
    Майчиният език в България официално е български. Религията е православно християнство. Тези, на които не им харесва, да заминават да живеят в ОАЕ и Турция.

Още новини

Последни новини