Несрин Къратлъ, изследователката която подари 15 000 книги

Несрин Къратлъ е изследователка на изучаването на майчин език в България. Тя е изселничка и здраво държи на корените си. За няколко години тя е обиколила читалища и училища в смесените региони на България. Мисията й е да подарява книги на турски език. Вече е дарила 15 000 детски книжки и художествена литература.
Несрин Къратлъ смята, че политици в Турция спекулират с темата за майчиния език и неговото изучаване в България.Според нея длъжници на децата си са родителите ,които не ги насърчават,а не българската държава.
  Несрин тачи българските и турските възрожденци. Тя смята,че нито един от тях не би подкрепил т.нар.Възродителен процес. Затова при поредната си визита в навечерието на годишнината от насилствената смяна на имената тя посещава читалище „Възраждане” в с.Бенковски. По традиция подарява книги,сред които е и „Словото” на Мустафа Кемал Ататюрк. Дар от нея е и традиционно юрушко наметало.

Като поредна цел Несрин Къратлъ си и поставила набавянето на книжки на български за българското училище в Истанбул,където живее.
Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини