Несрин Къратлъ подари повече от 700 книжки и речници на турски език на децата в Черноочене и Караманци

    Известната изследователка на изучаването на майчин език в България доц.Несрин Къратлъ подари над 700 книжки и речници на децата в Черноочене и Караманци. Къратлъ стана популярна с усилията си за отпечатването на нови учебници на турски език след двадесетгодишна пауза.

      Вчера Несрин Къратлъ гостува на децата в Черноочене. Тя посети първо детска градина „Знаме на мира”. Зарадва малчуганите с богатоилюстрирани книжки. Имаше програма. Посещението й се превърна в празник. Децата заедно с Несрин Къратлъ играха български хора.

      Изследователката  посети и СУ”Христо Смирненски”.Подари над сто правописни речника на по- големите и книжки с разкази на по-малките ученици.

      Несрин Къратлъ не пропусна и Караманци. Тук в миналото е изучаван турски език в училището, но практиката е прекъсната. Сега интересът отново е възобновен.

       Пред учениците Несрин Къратлъ сподели, че турците в България са богати хора, защото имат два езика:езикът на майка си и езикът на Майка България. Тя смята, че майчиният език е като майчиното мляко. Решила да прегърне каузата за популяризирането му след като за първи път се върнала в Родината си след изселването си през 1972 г.

       Несрин Къратлъ смята да покани деца от Черноочене в Истанбул на специално тържество, на което те да представят български фолклор.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини