Навършват се сто години от рождението на големия лидер на българите мохамедани Камен Боляров

Камен Боляров

Днес отбелязваме сто години от рождението на големия лидер на българите мохамедани и основател на патриотичната организация Дружба „Родина” Камен Боляров.  В Смолян ще бъде представен сборник с документи за неговия живот, подготвен от издателство Тангра Тан Нак Ра.

  В сборника са включени спомени за Боляров,и негови речи пред съмишлениците му. Българите мохамедани сравняват неговото дело с това на Ботев и Левски ,заради значимостта му за възраждането на техния български дух.

Камен Боляров не е случаен човек .Според  спомените на неговата дъщеря Венета Болярова той е потомък на най-голямата и най-богата фамилия в Средните Родопи от времето на османското иго. Според дъщеря му фамилията представлява истинска династия,управлявала цели сто години днешната Смоленска област в периода от 1730 до 1838 г. Венета Болярова сочи,че именно нейните предци са оказали решително влияние за спиране на масовото помохамеданчване в тази част на планината и са преустановили потурчването на приелите исляма.Предците на Камен Боляров са закриляли християнското население и са били радетели за равноправие между християни и мюсюлмани. По тяхно време се строяли църкви,мостове,училища.

  Камен Боляров е роден на 15 февруари 1915 г. в Смолян.Остава на 6 години сирак.Загубва майка си.Мащехата му го подлага на тормоз.Искал да се изучи,но баща му имал нужда от работна ръка.Така от рано той работи в дюкяните на главата на рода. Започва задочно гимназия.Завършва артилерийско училище в Пловдив.През 1934 г. се оженва за 16 годишната Цена Билянска от Смолян.Камен Боляров  проследява родословното дърво и твърди ,че произходът им е от стари християнски родове.Ражда се идеята за създаването на родолюбивата организация Дружба „Родина”, която да обединява българите мохамедани към напредък и самосъзнание. Нейното учредяване става на 3 май 1937 г. в Смолян. Под нейно влияние започва просвещението. Младите хора от Родопите тръгват към Райковската гимназия и университетите. Откриват шивашки и готварски курсове за жените. Работейки през 1939 г.в Ардинско Камен Боляров се обявява срещу многожентвото. През 1941 г.работи в Ксанти.През 1944 г. се връща в Смолян и става ятак на партизанската дружина „Кольо Шишманов”.От 1947 до 1950 г. е служител на МВР-Пловдив. Готви се да продължи военното си  образование в СССР. В същото време комунистическият режим  подхваща репресии срещу дейци на „Дружба Родина” ,обвинени във фашизъм. Вместо да замине  за Москва той е отвлечен от служители на Държавна сигурност. Три месеца е в неизвестност.По късно става ясно ,че Камен Боляров е обвинен в шпионаж. На 8 април 1950 г. е осъден на смърт чрез обесване след скалъпен процес. Присъдата е изпълнена на 10 април 1951 г.спомня си Венета Болярова.

В резултат на дейността на „Дружба Родина” 80 000 българи мохамедани в периода 1942-1944 г. приемат български имена.Те се разделят с фесовете и шамиите.Жените са признати за равноправни.Секва многоженството.Създава се самостоятелно мюфтийство на българите мохамедани.

 Тогавашният главен мюфтия на българите мохамедани Светослав Духовников е категоричен, че ако не бе Камен Боляров,нямаше да я има Дружба „Родина”.Спомня си, че Боляров е бил с организаторски талант,обаятелен и умеещ да завладява събеседниците си.

Спомняйки се за Дружба „Родина” Духовников се спира на учредителния протокол, в който е записано,че организацията ще работи за възраждане и народностно пробуждане на българите мохамедани.В Устава е посочено: „Да работи за взаимното опознаване,сближаване и подпомагане между българите мохамедани и българите християни в Родопската област”.

 Днес Дружба Родина е възродена.Тя продължава просветителската дейност на Камен Боляров.Издават се сборници с документи и изследвания за българите мохамедани. Целта е да се продължи делото на големия български патриот.По инициатива на Дружба „Родина” той е обявен посмъртно за почетен гражданин на Пловдив и Смолян.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини