Най-старото светско училище „Отец Паисий”в Кърджали отбеляза 110-годишен юбилей

      Най-старото светско училище в Кърджали-СУ „Отец Паисий” отбеляза 110-годишен юбилей. На годишнината бе посветен празничен спектакъл в залата на Театъра. Той бе предшестван от откриването на изложба във фоайето на културното средище. Тя бе в две части. От Държавен архив бяха подготвили ретроспекция във фокуси на историята на училището. Имаше и портрети на патрона на учебното заведение, рисувани от ученици. На централно място бе поставен портретът на първата учителка в школото Параскева Ванкова ,рисуван от художника Иван Стойчев.

     Гости на празника бяха Наталия Михалевска,началник на кабинета на министъра на образованието и науката;областният управител Никола Чанев; зам.-кметът Даниел Делчев;началника на РУО Ангелина Костова,енорийския свещеник отец Петър, потомъкът на първите учители семейство Ванкови-Любомир Марков.

      Тържеството се състоя на същата дата-18 декември, когато в новосъздаденото училище 8 деца и учителите –семейство Ванкови откриват учебната година преди 110 години.

     Директорът на СУ”Отец Паисий” Златко Атанасов удари първия звънец  за началото на тържеството. Той подчерта,че мотото на паисиевци е „Чрез просвета за България”.

      110години са основание за гордост и самочувствие.Не се срамувайте да бъдете българи. Бъдете горди паисиевци,обърна се към присъстващите Златко Атанасов. То се призова колегите си: Дълг е да дадем на децата качествено образование.

      Бившият директор на школото Наталия Михалевска прочете приветствие от образователния министър проф.Галин Цоков.Той определи СУ”Отец Паисий” като българско училище,символ на националната ни идентичност, като символ на българското знание, даващ сила на духа. Михалевска добави ,че учителите на „Паисий” го правят велико.

     Областният управител  Никола Чанев нарече школото моето училище.Той посочи,че в него за първи път се е докоснал до магията на образованието.Нарече го Дом на просвещението и паметта.Подчерта,че дървото се познава по плодовете.Поде инициативата Параскева Ванкова да бъде номинирана за почетен гражданин на Кърджали.

      Зам.-кметът Даниел Делчев прочете поздравителен адрес от градоначалника Ерол Мюмюн.Той призова паисиевци да покоряват върховете на знанието.

     Началника на РУО Ангелина Костова посочи,че паисиевци повече от век съчетават дух и традиции.

      Последва празничен концерт с много музика и танци.

    На сцената бе разрязана огромна торта.Голяма заря създаде допълнително настроение.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Още новини

    Последни новини