Народно читалище „Юмер Лютфи“чества 30-годишен юбилей,превърна се във водещо културно средище в Южна България

    С голям празничен концерт на 14 декември т.г.Народно читалище „Юмер Лютфи” ще отбележи 30-годишен юбилей от своето създаване. Културното средище отчита,  че през съставите му са минали 2500 деца и младежи, изнесени са над 400 големи концерта, печелени са награди в над 65 международни фестивала, има участия в предавания на БНТ, библиотеката му вече има над 8500 тома.

    „Юмер Лютфи” е първото читалище , регистрирано в областта. Рождената му дата е 23 юни 1993 г. Създадено е от ентусиасти сред които и големия общественик Нуреддин Мехмед. Голяма роля за институционализирането му изиграва първия председател на настоятелството Мюмюн Тахир.

      Основната ни дейност бе да възстановим и развиваме местния турски фолклор. Популяризирахме го в страната и чужбина,като част от българската национална култура. Винаги над нас се вее българския трибагреник,подчертава читалищният секретар Мюзеки Ахмед.

    Нямахме нито сграда,нито средства,спомня си днес Мюзеки Ахмед.Първоначално ансамбълът за турски фолклор „Кърджали” репетира по къщи и апартаменти.През май 1994 г.получава последния етаж на Битовия комбинат, който е в окаяно състояние. Има само една запазена зала за репетиции и стая за библиотека. Общината отпуска два щата, но не дава повече средства.Читалището се издържа от продажбата на билети за концерти на ансамбъла. Ентусиазмът обаче е голям. Поставя се началото на библиотеката.

    Много помогна писателят Иванко Маринов, който бе дълги години зам.-председател на читалището. Той бе укрил през т.нар.Възродителен процес над 200 книги на турски и ни ги предостави. Още на първата година вече имахме над 1500 тома. Когато идваха гости от Турция не криеха удивлението си, че имаме изключително ценни издания, като осем тома на Назъм Хикмет, споделя Мюзеки Ахмед.

      Критична за читалището е 1999 г. Общината спира издръжката за читалището поради финансов колапс. Щатовете са съкратени. В продължение на година Мюзеки Ахмед работи на обществени начала. Протяга ръка Елена Костова,председател на фондация „Бъдеще за България”. Мюзеки Ахмед се запознава с нея на семинар в Кърджали и иска помощ. Получава средства за издръжката на читалището за две години. Читалището оцелява. През 2001 г.държавата поема издръжката на читалищата и бъдещето на културното средище е осигурено.

      „Юмер Лютви” получава още един етаж от сградата на Битовия комбинат. Читалището получава подкрепа от спонсори за частични ремонти на базата. През 2008 г. тя е ремонтирана изцяло с подкрепата на агенция ТИКА.

     Държавата полага грижи за библиотеката. Министерството на културата осигурява по проект, защитен от ръководството на културната институция 10 000 лева за книги. Закупени са над 1000 тома.

      Водеща роля в културната дейност на НЧ“Юмер Лютфи“ има ансамбъла за турски фолклор“Кърджали“.Той има зад гърба си над 100 плакета и над 150 грамоти от награди за участия в наши и международни фестивали. Дейността му не секва и по време на пандемията.Лауреят е на международните онлайн конкурси „Розите на Русия“ и „Розите на Татарстан“ за хореографско изкуство.Получава поздравления от видния наш хореограф проф.Хикмет Мехмедов.

     Самодейците от ансамбъла се гордеят с първи награди от международни фестивали в Р Турция и Република Северна Македония.

      Нашият ансамбъл се изявява и пред местната публика. Участва в Националния етнофестивал,чийто домакин е Кърджали.Бурно аплодирани са му и участията в Балканския фестивал на турския фолклор,домакин на който в продължение на 10 години бе Столицата на Източните Родопи.

     Признание е и участието на самодейците ни през май 2022 г.в Празника на религиите в столицата.

      Читалището има водеща роля в живота на творците в Южна България, пишещи на турски език. Още непосредствено след създаването си е основан клуба на писателите „Реджеп Топчу”. Този клуб осигурява гостуването на творците по общини и литературни четения на техните творби.В момента в клуба членуват над 30 писатели.От 15 години те участват в Балканските писателски срещи,организирани от читалището за Дните на Кърджали.

      Активна дейност развива и женското дружество към културното средище.От 3 години то организира изложби на местни ястия.

     Провежда се и курс за народни песни.

      Читалището се включва и благотворителни акции.От 15 години в навечерието на Коледните и Новогодишни празници организира дарителски кампании „Подай ръка“.

      В средището за турска култура и фолклор се гордеят и с интереса към изучаването на майчин език в читалището.Тази година курсовете са безплатни.

     В момента над 150 са децата и младежите ,обхванати от различни групи към НЧ“Юмер Лютфи“.Мнозина самодейци стават професионалисти,включвайки се като певци и танцьори в трупата на театъра в Кърджали.

        В момента НЧ „Юмер Лютфи“ е водещото средище за развитие на турската култура в Южна България,единодушни са самодейците.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Още новини

    Последни новини